Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europol
  • 04.08.2022. 16:00

Raste proizvodnja lažnih pesticida u Europi - otkrivena i tvornica

Uhićeno je deset osumnjičenih. Dvije države prednjače u ilegalnom uvozu.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 10.576
  • 625
  • 0

Od 25. siječnja do 25. travnja 2022. godine provedena je operacija Srebrna sjekira VII koju je koordinirao Europol, a uključivala je organe za provođenje zakona iz 31 zemlje od kojih je 25 država članica EU i šest zemalja trećih strana. Ovo je sedmi put da se provodi godišnja velika operacija usmjerena na ilegalne pesticide.

"Kao rezultat prošlih operacija Srebrne sjekire uspjeli su zaplijeniti skoro 5.000 tona ilegalnih i krivotvorenih pesticida", rekla je Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola. Navela je da uklanjanje takvih nereguliranih i potencijalno opasnih proizvoda s tržišta doprinosi sigurnijem i zdravijem okruženju za građane EU.

Rezultat akcije

Ovakva sredstva, unatoč niskoj cijeni, imaju visoku cijenu za okoliš javno zdravlje i poljoprivrednu industriju. Fokus je bio na lukama, aerodromima i drugim ulaznim točkama na kojima bi se mogao otkriti njihov uvoz i izvoz. Identificirani su novi trendovi koji se pojavljuju na crnom tržištu EU kao sredstva za zaštitu bilja.

Rezultat posljednje akcije je uhićenje 10 osumnjičenih i zapljena 1.150 t ilegalnih i falsificiranih pesticida, kao i otkrivanje tvornice u kojoj su se falsificirali.

Uočen je porast trgovine ilegalnim pesticidima na jugu Europe i u području Crnog mora, posebno iz Turske, ali Kina je i dalje na prvom mjestu kao mjesto porijekla.

Povećao se i broj pošiljki manje težine, koje imaju 10 l, odnosno 10 kg, a veći je i obim online trgovine. U porastu su i krivotvoreni proizvodi iz EU, što je dovelo do veće zapljene proizvodne opreme i sirovina. 

Opsežna operacija

Otkriveni su i brojni kriminalni putevi i radnje preko kojih ova roba dospijeva na tržište. Uvoze se gotovi proizvodi u ambalaži nalik poznatim brendovim ili kao sastojci za proizvodnju pesticida. U Bugarskoj je otkriven jedan proizvodni pogon.

Drugi evidentirani način je da se sredstva uvoze u zemlje gdje je dozvoljena njihova primjena, a zatim se dalje distribuiraju u one gdje nisu odobrena.

Europol je koordinirao operaciju, omogućio razmjenu informacija i pružio operativnu i stratešku analitičku podršku. U akciji su sudjelovale države članice: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Finska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Letonija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka Republika, Slovenija, Španjolska.

Zemlje treće strane: Brazil, Kolumbija, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Sjedinjene Američke Države.

Sudjelovali su i Ured za intelektualno vlasništvo (EUIPO), Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), DG SANTE Europske komisije, CropLife Europe i CropLife International.


Tagovi

Europol Ilegalni pesticidi Uhićenja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P