Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat
  • 25.02.2022. 12:30

Raste neizvjesnost u opskrbi suncokretovim uljem zbog zatvorenih ukrajinskih luka

Informacije o tome kada će se nastaviti utovar tereta vrijednog preko 508 milijuna eura još uvijek nisu poznate. Rastu i cijene.

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 694
  • 34
  • 0

Zbog rata u Ukrajini neizvjesnost oko opskrbe biljnim uljima raste jer crnomorska regija čini 76 posto globalnog izvoza suncokretovog ulja i čak 60 posto svjetske proizvodnje.

Otprilike 380 tisuća tona suncokretovog ulja iz crnomorske regije koje su trebale biti isporučene u Indiju zapele su u lukama i kod proizvođača, piše reuters.

Kako su izvijestili trgovci, zbog tog zastoja obustavljene su i kupovine novog ulja. Informacije o tome kada će se nastaviti utovar tereta vrijednog preko 508 milijuna eura prema trenutnim cijenama, još uvijek nisu poznate.

Prema prognozama analitičara to će natjerati indijske kupce da zamijene suncokretovo ulje sojinim ili palminim i to već za isporuke idućeg mjeseca i u travnju.

Naime, ta je zemlja najveći svjetski uvoznik jestivog ulja. Trenutna scena na tržištu mogla bi uzrokovati snažan rast malezijskog palminog te američkog sojinog ulja, kojima se već sada trguje po rekordnim cijenama.

Nije isporučena ni polovica dogovorene količine

Indija ima ugovore za oko 510 tisuća tona suncokretovog ulja iz crnomorske regija za isporuke ovog mjeseca i u ožujku, a do sada je utovareno sam 130 tisuća tona.

"Ne znamo što će biti s preostalom količinom i hoće li biti isporučena", kazao je Covindbhai Patel, izvršni direktor trgovačke tvrtke GG Patel & Nikhil Research Company.

Iako Indija kupuje palmino ulje iz Indonezije i Malezije, uglavnom uvozi sojino ulje iz Argentine i Brazila, a suncokretovo ulje iz Rusije i Ukrajine.

"Kašnjenja u isporuci mogla bi dovesti do nestašice suncokretovog ulja u Indiji ako se utovar ne nastavi u sljedećih nekoliko tjedana", istaknuo je Sandeep Bajoria, izvršni direktor Sunvin Groupa, posredničke i konzultantske tvrtke za biljno ulje.

Palmino ulje dominira, ali?

Prema podacima Udruge Solvent Extractor's Association (SEA), ova je zemlja uvezla 125.024 tone suncokretovog u studenom i 258.449 tona u prosincu prošle godine te 307.684 tone u siječnju 2022.

Ukrajina zatvorila luke, upitna globalna opskrba žitaricama i uljaricama

Procjenjuje se da ona više od dvije trećine zaliha jestivog ulja osigurava uvozom te da svaki mjesec kupuje 1,25 milijardi tona.

Palmino ulje ondje obično dominira, ali uvoznici su ove godine morali kupovati više sojinog i suncokretovog zbog smanjenih zaliha palminog od njihovog najvećeg izvoznika, Indonezije.


Tagovi

Rusija Ukrajina Indija Biljno ulje Opskrba Cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.