Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena goriva
  • 02.01.2023. 13:30

Raste i cijena plavog dizela, goriva čije ukidanje poljoprivrednici zazivaju

Zbog visokih cijena, ali i nestašice povećana je potražnja za spremnicima za gorivo. Gdje smo s inicijativom da se dozvoli upotreba eurodizela?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 4.669
  • 263
  • 0

Od sutra nas čeka skuplje gorivo. 

Kako je istaknuo državni tajnik Ministarstva gospodarstva, Ivo Milatić, na telefonskoj sjednici Vlade odlučeno je da se marže vraćaju na šesti mjesec odnosno 75 lipa, preračunato u eure. Tako će cijena eurosupera biti 1.33 euro (10,02 kn), eurodizela 1.47 (11,07 kn), a plavog dizela 0,97 eura/l (7,31 kn). 

Cijena plavog dizela danas je još uvijek 0,96 eura (7,20 kn) po litri odnosno značajno niža nego li je bila mjesecima kada je bila fiksirana na 8,49 kn. Premda niža, i dalje je prilično visoka s obzirom da je početkom prošle godine već zabrinuo skok na 6,5 kuna da bi, s početkom agresije Rusije na Ukrajinu, kulminiralo u ožujku cijenom od čak 9,54 kune po litri. 

Cijelu jesensku sjetvu, podsjetimo, obilježila je i nestašica ovog goriva. 

"Sudeći po onome što vidim u svojoj okolici, oko Đakova, gužvi nema pa po tome mogu zaključiti da ga poljoprivrednici ne kupuju", kaže nam član Hrvatske poljoprivredne komore, Mato Brlošić napominjući da je razlog i u tome što su pravi poljoprivrednici već iskoristili dodijeljene kvote u 2021. godini. 

Jednostavno, u bojazni da će biti još skuplje, nabavljali su ga i po višim cijenama. 

Činjenica je, dodaje, da je i dalje prilično skup, posebice u odnosu na cijene žitarica koje padaju. 

Velika potražnja za spremnicima 

Da je neizvjesnost oko njegove cijene, ali i nabave zbog nestašice tijekom jeseni velika, ukazuje i povećana potražnja za spremnicima za gorivo. 

"Veliku potražnju smo imali u proljeće, nakon izbijanja rata i rasta cijena, te sad. Samo unazad dva tjedna prodali smo sedam, osam, ako ne i više", otkriva nam Matej Omazić iz tvrtke Anoma

Najtraženiji su, doznajemo, spremnici od 5.000 litara čija cijena je 3.052 eura plus PDV s tim da je dostava u cijeni. Naravno, ponuda im se kreće od 1.200 pa sve do 9.000 litara. 

"Nestašice, cijena, sve je to dovelo do toga da su ljudi svjesniji da je potrebno nabaviti spremnike i pravilno uskladištiti gorivo", dodaje. 

Poljoprivrednici trenutno čekaju što će biti s kvotama koje obično bivaju dodijeljene oko 15. siječnja.

Veliko pitanje je i hoće li se dozvoliti upotreba eurodizela na čemu inzistiraju mjesecima. Međutim, kako nam kaže Brlošić, malo toga se "pomaklo" oko ove inicijative jer je Carinska uprava protiv subvencioniranja tog goriva uz opasku da se neće moći kontrolirati njegova potrošnja.

Poljoprivrednici s druge strane upozoravaju da je upitna kvaliteta plavog i da im se prečesto zbog toga kvare novi, skupi traktori. No, ono što ih možda i više zabrinjava je pitanje hoće li se ponoviti scenarij iz listopada kada ga se nije imalo gdje nabaviti jer su rijetke benzinske stanice koje ga uopće prodaju. 

Čekamo, dakle, nove iznose cijena i nove kvote subvencioniranog goriva jer iako se čini daleko, već sada se treba pripremiti za proljetnu sjetvu. 


Tagovi

Plavi dizel Gorivo Nestašice Kvota Mato Brlošić Matej Omazić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]