Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPGH Život
  • 13.09.2014. 18:45

Ranija isplata potpora i PDV u cijeni proizvoda?

Na prijamu kod premijera Zorana Milanovića, Udruga OPGH Život zahtijevati će rješavanje gorućih problema u poljoprivredi.

Foto: depositphotos.com
  • 1.563
  • 227
  • 0

Zbog niza problema koji zaokupljaju poljoprivredu, a kako kažu, zadiru u djelovanje više ministarstava i od velike su važnosti za osobe koje žive na selu i od poljoprivrede, predstavnici Udruge Život zatražili su prijam kod premijera Zorana Milanovića. Samo primjera radi, Slovenska Agencija za plaćanje na početku 2014. godine, objavila je rokove za sve natječaje do 2020. Mi nemamo podatke ni za ovu godinu.

Zbog nemogućnosti plaćanja troškova, polovici OPG-a isključen je plin, a svakom petom i struja. Selo hitno treba novac, strategiju razvoja i osnovne uvjete za Život.

Kršenje Zakona o radu i Deklaracije o ljudskim pravima

Jedno od gorućih pitanja zbog kojih se obraćaju premijeru jest rješavanje problema radno nesposobnog poljoprivrednog stanovništva i poljoprivrednog stanovništva starijeg od 65 godina, koje se i nakon tog razdoblja nalazi u obvezama mirovinskog i socijalnog davanja. To je, smatraju u Udruzi, suprotno Zakonu o radu i Općoj deklaraciji o ljudskim pravima. Udruga Život zauzima se i za otpis dijela HBOR-ovih kredita za mljekare, i to zbog sustava koji nije osigurao održivu proizvodnju.

Traže da se PDV za poljoprivredne proizvode zadrži u cijeni proizvoda te smanji na repromaterijal, kao što je to u većini članica EU. To bi za proizvodnju u poljoprivredi, koja je već nekoliko godina u sve većoj krizi, značilo vjerojatno povratak u rentabilnu proizvodnju. Podsjetimo, hrvatski poljoprivrednici plaćaju PDV na potrošni materijal i inpute (stočna hrana, sjemenje, zaštitna sredstva i gnojiva) 25 %, dok je u većini europskih zemalja definirana međustopa i iznosi od četiri do maksimalnih 11 %. U isto vrijeme u tim državama EU poljoprivrednici ne moraju vraćati državi porez na dodanu vrijednost koja je ugrađena u proizvod. Dvostruka pomoć konkurentskoj nam poljoprivredi od strane pojedinih država iz kojih uvozimo velike količine hrane.

Traži se isplata izravnih plaćanja po uzoru na europske zemlje

"Tražimo i isplatu izravnih plaćanja u iznosu od 58,36 % za 2014. godinu u prvoj polovini listopada, ali ne kasnije od 10. prosinca 2014., a preostali iznos od 41,64 % najkasnije do 31. ožujka 2015. (sredstva koja financira EU za izravna plaćanja u iznosu od 30 % ukupne omotnice 111.900.000 eura + fleksibilnost ruralni razvoj 49.825.125 + CND iz ruralni razvoj 55.950.000 eura, što ukupno iznosi 217.675.125 58,36 % ukupne ornotnice izravnih plaćanja. Sredstva se po isplati korisnicima prava u roku od 60 dana plaćaju od EU i RH). Predlažemo da navedena sredstva budu predviđena u novom rebalansu proračuna", navode iz Udruge Život.

Zaštita potpore dohotku i otpis dijela kredita HBOR-a

Također, traži se zaštita potpore dohotku radno sposobnim OPG-ima od ovrha (bilo u primjeni iz neopravdanih razloga ukinuto) te otpis dijela HBOR-ovih kredita za mljekare (zbog sustava koji nije osigurao održivu proizvodnju i sličnih mjera koje su se u drugim slučajevima provodile, na primjer, Uredba o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja od 25. travnja 2013.).

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Udruga OPGH Život Miroslav Kovač Antun Laslo Reforma ZPP Sredstva Poljoprivredni dohodak Ravnomjeran raspored sredstava Izravna plaćanja Zoran Milanović HBOR Krediti Isplata PDV Cijena proizvoda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo