Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna poljoprivreda
  • 18.06.2021. 16:30
  • Zadarska, Zadar

Radionica o preciznoj poljoprivredi: Dronovima do jeftinije i produktivnije proizvodnje

Uz teorijski dio, u Zadru je pred tridesetak poljoprivrednih proizvođača održana i demonstracija rada s bespilotnim letjelicama.

Foto: Bigstock/ budabar
  • 211
  • 64
  • 0

Tridesetak poljoprivrednih proizvođača prisustvovalo je ovog tjedna u Zadru na edukativnoj i demonstracijskoj aktivnosti iz područja precizne poljoprivrede, održanih od strane djelatnika Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Cilj predavanja bio je objasniti i približiti tehnologije koje će hrvatskim poljoprivrednicima smanjiti troškove, donijeti značajne uštede repromaterijala, smanjiti broj radnih sati ljudi i strojeva te povećati kvantitetu i kvalitetu uroda. 

Uz teorijski dio, održana je i demonstracija rada s tzv. dronovima, modernim bespilotnim letjelicama kojima će se uz pomoć senzora prikupljati podatci na terenu, a što će poljoprivrednicima dati snažniju kontrolu nad poljoprivrednom proizvodnjom te ju učiniti jeftinijom i produktivnijom.

"Među aktivnostima demonstracije tehnologija precizne poljoprivrede, prikazali smo konkretnu primjenu bespilotnih letjelica kojima je moguće efikasnije i preciznije obnavljati različite izvide ili prskanja usjeva, pogledati polja povrća i voća, vinograda i slično i ustanoviti je li se na biljkama pojavila neka bolest, kao i na kojem dijelu polja nedostaje vode ili mineralnih gnojiva, što omogućava ciljano djelovanje i uštede u proizvodnji“, pojasnio je tom prigodom jedan od predavača mr. sc. Darko Lugonja, voditelj Odjela za mehanizaciju i primjenu inovativnih tehnologija u poljoprivredi u resornom Ministarstvu.

Predavanje i demonstracijske aktivnosti organizirana su u suradnji s tvrtkom Technologic Industry d.o.o. iz Samobora, a osim Lugonje, predavanje su održali dipl. ing. agr. Željko Pavlović i mag. ing. agr. Ivan Krušelj

"Do kraja godine planirano je održavanje još desetak sličnih radionica o preciznoj poljoprivredi diljem Hrvatske", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Precizna poljoprivreda Dronovi Darko Lugonja Technologic Industry d.o.o. Željko Pavlović Ivan Krušelj Radionica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]