Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suradnja
  • 28.04.2022. 11:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Rade mini strategiju za ulaganje u poljoprivredu, za otkup zainteresirana domaća industrija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održan je sastanak s uzgajivačima voća i povrća.

Foto: Branka Sobodić
  • 184
  • 43
  • 0

Bjelovarsko - bilogorska županija nastavlja s programima potpore za poljoprivredne proizvođače. Sredinom travnja tako je održan radni sastanak s uzgajivačima voća i povrća s područja županije, na kojem je bio prisutan i predstavnik tvrtke Podravka d.d. iz Koprivnice koja je uvelike zainteresirana za otkup određenih količina domaćih proizvoda. Tijekom sastanka razgovaralo se i o potporama male vrijednosti u sektoru voćarstva i povrćarstva. 

Zamjenica župana Marija Jungić, tada je istaknula kako je glavni cilj osigurati konkretne potpore i subvencije, prvenstveno u direktnoj komunikaciji s domaćim poljoprivrednicima. U cijelom radnom procesu, pronalaze se i mogućnosti za kooperaciju, u ovom trenutku s Podravkom koja je najviše zainteresirana za otkup paprike, krastavaca i šljiva. 

S obzirom na osjetno povećanje cijena repromaterijala, kreditiranje proljetne sjetve od strane Županije bilo je itekako korisno. Gledajući 2021. godinu, tada je za 11.084 hektara zaprimljeno 214 zahtjeva sa 36 milijuna kuna potražnih sredstava, dok je ove godine pristiglo 239 prijava za 44 milijuna kuna potpora te 13 014 hektara. Javni poziv za kreditiranje proljetne sjetve ostaje otvoren do 6. svibnja i dosada je održano 11 povjerenstava. 

"Svakako nastavljamo s praksom da “de minimis” potpore budu planirane i realizirane po mjeri poljoprivrednika. U pripremi je odluka koju ćemo uputiti Ministarstvu poljoprivrede RH, a sve u cilju skorašnjeg raspisivanja natječaja za svinjogojce, mljekare, voćare, povrćare, pčelare i ostale", pojasnio je Zlatko Pavičić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu dodajući da će održati i sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave koji se nalaze u segmentu poljoprivrede, kako bi točno utvrdili potencijal svih dijelova upanije. To će biti preduvjet za izradu mini strategije za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju i infrastrukturu. 

Na bjelovarsko - bilogorskom području, jedan od najvećih proizvođača šljiva je OPG Horvat koje svoje proizvode nudi na gradskoj tržnici, dostavlja u lokalne odgojno - obrazovne ustanove te vrtiće u Ljubljani. Vlasnik potencijalnu suradnju s Podravkom doživljava vrlo ozbiljno, a kako i sam kaže, važno je postići dogovor na obostrano zadovoljstvo. 

Domaća je prehrambena tvrtka zainteresirana za otkup paprike, krastavaca i šljiva 

Na četiri hektara zemlje imaju tri tisuće stabala šljiva. Širenje sadnje im za sada nije u fokusu, prvenstveno jer se radi o obiteljskom poslu zbog čega se često susreću s manjkom radne snage. "Nama je glavni cilj osigurati kvalitetan proizvod i omogućiti konzumaciju zdravih, domaćih namirnica. Najveći problem je uvoz hrane iz inozemstva, jer cijena uvozne robe određuje cijene na domaćem tržištu", kaže Nenad Horvat, vlasnik OPG-a Horvat i predsjednik Udruge Dar Bilogore.

Iako su financijske potpore dobrodošle, proizvođač Davor Krce smatra da su one čisto stimulativne i da same po sebi ne osiguravaju konkretan pomak. 

"Za moj OPG je najvažnije prepoznavanje kvalitete, uloženog truda, znanja i rada. Uvijek nudimo samo ono što je svježe, odnosno ubrano toga dana. Što se tiče suradnje s Podravkom, za nas su otvorene sve opcije", objašnjava Krce napominjući da im je mala prepreka adekvatno navodnjavano zemljište koje je presudno za povrće. Baziraju se na sezonskoj proizvodnji i imaju puno kultura, što, kaže, za njih znači i "užasno puno posla", 


Fotoprilog


Tagovi

Uzgajivači voća Povrće Bbž Šljive Podravka Paprike Krastavci Nenad horvat Davor krce Marija jungić Zlatko pavičić


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.