Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • H5N8
  • 12.10.2021. 09:30

Ptičja gripa potvrđena u Srbiji - zaraženi labudovi na području Zemuna i Beograda

Tamošnja Uprava za veterinu donijela je Rješenja kojim su utvrđene mjere koje se provode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti kod divljih ptica, a u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja širenja.

Foto: Depositphotos/Michael6882 (ilustracija)
  • 161
  • 64
  • 0

Virus avijarne influence (podtip H5N8) kod divljih ptica potvrđen je kod uginulih labudova u susjednoj Srbiji. Prvog listopada otkriven je na području općine Zemun, a 6.10. kod dva labuda u Borči i na lokaciji Kovilovo, općina Palilula, na širem području grada Beograda.

Tamošnja Uprava za veterinu donijela je Rješenja kojim su utvrđene mjere koje se provode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti kod divljih ptica, a u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja širenja. Zaraženim područjem smatra se područje od najmanje tri kilometra u krugu, a ugroženim područjem od najmanje 10 km od žarišta, odnosno lokacija na kojima su pronađene uginule ptice.

Avijarna influenca izazvana virusom podtipa H5N8, nije zoonoza odnosno ne prenosi se s oboljelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati velike ekonomske štete ukoliko se s divljih ptica prenese na domaću perad. 

Provođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja peradi u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje u objekte, sprječavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i peradi i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mjera na gospodarstvima su osnovne preventivne mjere koje se poduzimaju u cilju sprječavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti.

Obavezna je i prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod peradi i ptica na gospodarstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće peradi i ptica u objekte na gospodarstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova i izložbi ukrasnih ptica, kao i promet peradi, jaja, mesa i iznutrica.


Tagovi

Avijarna influenca Ptičja gripa Uprava za veterinu Labudovi Domaća perad


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]