Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • H5NB
  • 22.03.2021. 17:25

Ptičja gripa kod labudova, povećano ugibanje divljih ptica i u Kopačkom ritu

Nalaz sekvenciranja cijelog genoma prvog uginulog labuda upućuje na usku povezanost s izolatima virusa H5N8 u divljim pticama i peradi u Rusiji i Kazahstanu te europskim zemljama.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL (ilustracija)
  • 227
  • 395
  • 0

Uginuće divljih ptica, crvenokljunog labuda, zamijećeno je u razdoblju od 1. ožujka do danas na području Vukovarsko-srijemske županije u naseljima Podgrađe i Nijemci, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede. 

U Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta dostavljene su tri lešine te je kod dvije laboratorijskim pretraživanjem utvrđena visoko patogena influenca ptica (VPIP) podtipa H5N8, dok je kod jednog labuda potvrđena influenca ptica podtipa H5N8, a utvrđivanje patogenosti je u tijeku.

"Nalaz sekvenciranja cijelog genoma prvog uginulog labuda upućuje na usku povezanost s izolatima virusa H5N8 detektiranim u divljim pticama i peradi u Rusiji i Kazahstanu te europskim zemljama, ali ne ukazuje na epidemiološku povezanost s VPIP potvrđenom na farmi tovnih purana u studenom 2020.", stoji u priopćenju. 

Također, navode dalje, na području Parka prirode Kopački rit u Osječko-baranjskoj županiji zamijećeno je povećano uginuće divljih ptica. Do sada je pretražen uzorak jedne čaplje s negativnim rezultatom, a u tijeku je laboratorijsko pretraživanje ostalih uginulih divljih ptica. 

Inače, tijekom 2021. visoko patogena influenca ptica prema sustavu za prijavu bolesti Europskoj komisiji potvrđena je na 15 lokacija koje drže ptice u zatočeništvu u 6 država članica EU.

Na ukupno 644 gospodarstava s peradi u 16 država članica EU i dvije treće zemlje (Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina) od čega najviše u Francuskoj (426 mjesta izbijanja) i Njemačkoj (98 mjesta izbijanja) te u divljih ptica u 23 države članice EU i četiri treće zemlje (Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarska, Ukrajina i Norveška). 

Iz Ministarstva podsjećaju, da su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptice. 

"U slučajevima pojave kliničkih znakova ili povećanog uginuća divljih ptica ljubazno obavijestite veterinara ili se javite na broj telefona 099/4392-507 radi organizacije uzimanja uzoraka u svrhu isključivanja influence ptica", zaključuju u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ptičja gripa Labudovi Divlje ptice Virus


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?