Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup
  • 02.07.2013.

Pšenicu uskladištiti i čekati kupca

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) ocijenila je kako otkupna cijena pšenice treba biti realna, a ne ucjenjivačka, kakvu nude pojedini otkupljivači, odnosno da ne bi smjela biti manja od 1,35 do 1,40 kuna za kilogram

  • 976
  • 50
  • 0

Predsjednik udruge Antun Laslo kazao je na konferenciji za novinare kako je u Hrvatskoj pšenica posijana na više od 180 tisuća hektara, ali da urod neće iznositi očekivanih milijun tona, jer je u proljeće bilo problema s velikom količinom oborina, a mnogi ratari, zbog financijskih problema nisu obavili prihranu pšenice, niti su je pravodobno tretirali protiv korova.

Laslo drži kako će cijena pšenice biti znatno viša nakon žetve, kao i prošle godine, ustvrdivši kako i u zemljama u okruženju pšenice nema dovoljno, iako se našoj javnosti plasiraju suprotne informacije, kako bi se naštetilo domaćim proizvođačima.

Na upit mogu li se očekivati javni prosvjedi, ako ne bude dogovora oko cijene, Laslo je kazao kako smatra da nemaju protiv koga prosvjedovati, već da moraju pšenicu uskladištiti i čekati kupca.

Tajnik udruge Stanko Zdravčević kazao je kako se u javnost puštaju različite informacije o mogućoj otkupnoj cijeni, od 1,05 do 1,20 kuna za kilogram te da su poljoprivrednici očekivali da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dobiti bolje uvjete za poljoprivredu, ali su opet dočekali balkanske cijene i mešetarenje.

Po podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije) meke ozime pšenice - merkantilne pšenice u 2012. iznosila je 1.395,14 kuna po toni.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Izvori

hrt.hr


Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Antun Laslo Stanko Zdravčević

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]