Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 16.01.2015. 13:35

Prvi natječaji za bespovratnih 330 milijuna eura!

Hrvatska konačno počinje s apsorpcijom bespovratnih EU milijuna. Očekuje se kako ćemo prve dvije godine izgubiti na uhodavanje, a EU standard bi dosegnuli tek u trećoj godini.

  • 6.375
  • 1.072
  • 0

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoj najavila je raspisivanje natječaja za mjere 4.1 i 4.2 Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, krajem siječnja.

Raspisivanje natječaja ide iako Europska komisija nije odobrila hrvatski Program ruralnog razvoja. Uz navedeno, očekuje se natječaj za mjeru 6 do kraja prvog kvartala ove godine, kako je rekao savjetnik za EU fondove Krešimir Budiša na Info danu na temu EU fondovi za ruralna područja, kojeg su u Zadru organizirali LAG Mareta i UHY savjetovanja d.o.o.

Rizik prijave

Krešimir Budiša

Iz Fonda za ruralni razvoj, Hrvatskoj stoji na raspolaganju 330 milijuna eura do 2020. godine. Raspisivanje prvih natječaja optimistično je najavljivano još lani u rujnu, ali su savjetnici s iskustvom odmah ocijenili kako je iluzorno očekivati išta prije ove godine. I sada postoji stanoviti rizik za poljoprivrednike jer Europska komisija još nije odobrila hrvatski Program ruralnog razvoja.

"APPRRR je najavila raspisivanje natječaja za mjere 4.1 i 4.2 za 30. siječnja, neovisno o tome hoće li do tada biti odobren Program ruralnog razvoja. Stanoviti rizik za prijavu postoji, zbog toga mi savjetujemo određeni oprez dok sve ne bude riješeno jer uvijek postoji vjerojatnost da neki prijedlozi ne budu prihvaćeni od EK", kaže Budiša te dodaje:

"Oni koji se planiraju javljati na ovaj natječaj moraju znati da oni nisu namijenjeni za početnike. Mjere su dosta zahtjevne, uvjeti i kontrole su strogi i treba zadovoljiti brojne standarde."

Od 5.000 do 3 milijuna eura

Minimalni iznos potpore iznosi 5.000, a maksimalno do dva milijuna priznatih troškova. Ona iznimno može iznositi tri milijuna eura u sektoru govedarstvo za ulaganje u građenje i/ili opremanje objekata za držanje muznih krava i tov junadi, u sektoru svinjogojstvo za ulaganje u građenje i ili opremanje objekata za tov svinja i/ili repro centara, sektoru jaja za ulaganje i/ ili građenje valionica i u sektoru voće i povrće za ulaganje u zaštićene/zatvorene prostore i ulaganje u podizanje novih višegodišnjih nasada.

Korisnici u većini slučajeva mogu očekivati povrat sredstava u iznosu od 70 % od prihvatljivih troškova, iznimno 90 %.

Mjera 4.1. odnosi se na potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, a mjera 4.2. na potporu za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda. U prihvatljive troškove mjera 4.1 uglavnom spadaju investicije u kapitalne objekte u poljoprivrednoj proizvodnji. Moguće je čak tražiti i avansnu isplatu sredstava. Prihvatljivi korisnici ove operacije su sva poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sukladno Zakonu o poljoprivredi, osim poljoprivrednih gospodarstava ispod 4.000 eura vrijednosti godišnje proizvodnje.

Početnicima do 70.000 eura

Do kraja prvog kvartala očekuje se i raspisivanje natječaja za mjeru 6 koja će biti posebno zanimljiva početnicima u poljoprivredi, kao i onima koji se bave ili planiraju pokrenuti nepoljoprivrednu djelatnost na ruralnom području. U tom smislu najviše se razmišlja o ruralnom turizmu.

Mladi poljoprivrednici od 18 do 40 godina, koji su nositelji OPG-a, a tek se počinju baviti poljoprivredom, mogu očekivati iznos potpore od 3.500 do 70.000 eura, s povratom od 100 % ukupnih prihvatljivih troškova. Već postojećim malim poljoprivrednim gospodarstvima na raspolaganju stoji potpora za njihov razvoj u istim iznosima s istim postotkom povrata.

Nositelji OPG-a mogu koristiti i potporu za ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti na OPG-u te također računati na iznose od 3.500 do 70.000 eura. Za ulaganje u razvoj već pokrenutih nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima može se dobiti iznos potpore od 3.500 do čak 200.000 eura i to do 70 % od prihvatljivih troškova. Korisnici ove mjere su mikro i mali gospodarski subjekti koji se bave nepoljoprivrednom djelatnošću osnovani kao OPG-i, obrti, trgovačka društva ili zadruge.

Hrvatska konačno počinje s apsorpcijom bespovratnih EU milijuna. Očekuje se kako ćemo prve dvije godine izgubiti na uhodavanje, a EU standard bi dosegnuli tek u trećoj godini. Bez završene edukacije za interesno poljoprivredno područje, ne treba ni pomišljati na natjecanje za EU sredstva.

"To je normalan i razuman uvjet. Ako od nekoga očekujete bespovratna sredstva, onda morate ispuniti i određene uvjete. Pomislite samo na kriterije koje morate zadovoljiti u banci za dobivanje kredita. Kod nas je to otežavajuća okolnost jer se poljoprivredom bave većinom stariji ljudi. Ipak mislim da mladima koji se ozbiljno razmišljaju baviti poljoprivredom neće predstavljati problem dodatne edukacija", kaže savjetnik za EU fondove Krešimir Budiša.


Povezane stočne vrste

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Program ruralnog razvoja LAG Mareta UHY savjetovanje d.o.o. Krešimir Budiša APPRRR Govedarstvo Svinjogojstvo Sektor jaja Voće i povrće Kapitalni objekti Mjera 4.1 Mjera 4.2 Mjera 6 Ruralni turizam Mladi poljoprivrednici OPG EU sredstva


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/