Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktor
  • 19.12.2022. 18:00

Prvi na svijetu: New Holland ima traktor na električni pogon koji može autonomno voziti

Pripada grupi lakih strojeva i idealan je za operacije gdje je potrebno manje snage, ali i buke. Koje su mu performanse i kada će u serijsku proizvodnju?

Foto: Facebook/Profi International
  • 1.125
  • 136
  • 1

New Holland je predstavio prototip traktora na električni pogon T4 Eletric Power na nedavno održanom događaju, "Tech Day" u američkom gradu Phoenix. Riječ je o prvom takvom traktoru na svijetu koji ima mogućnost autonomne vožnje, tvrde u ovoj kompaniji. 

Potpuno električni stroj

Ovo smatraju velikim napretkom nakon dugogodišnje posvećenosti razvoju mehanizacije u održivoj poljoprivredi, što se, ističu na svojim stranicama, posebno odnosi na alternativna goriva i tehnologiju elektrifikacije. Serijska proizvodnja se planira od kraja 2023. godine, najavljuju proširenu ponudu, ali i to da će biti dostupan pod sestrinskim brendom Case IH.

On pripada grupi lakih strojeva i idealan je za operacije gdje je potrebno manje snage. Ne stvara ispušne plinove što ga čini savršenima za mješovita gospodarstva, stočarske farme, radove u voćnjacima, specijalizirane namjene i radove na održavanju parkova i gradskih površina. Pokreće ga motor od 120 KS s maksimalnim obrtnim momentom 440 Nm koji se prenosi na sva četiri kotača. Dostiže maksimalnu brzinu od 40 km/h.

Baterije su dovoljne za cjelodnevni rad, a mogu se napuniti za osam sati sustavom za brzo punjenje. Postoje i četiri utičnice koje se mogu koristiti kao rezervno napajanje za druge uređaje, strojeve ili alate poput bušilice, aparata za zavarivanje i sl.

Ističu i da su vibracije koje proizvodi prigušene, a 90 posto je tiši zbog čega može se može koristiti za noćni rad u štalama.

Automatsko upravljanje

Naglašavaju da T4 Electric Power ima izvanredne performanse te da se odlikuje odličnom kontrolom u usporedbi s dizelskim strojem. Također i da ima niže troškove rada i održavanja jer su eliminisrni troškovi vezani za dizel.

Opisuju kako udobnu vožnju omogućava efikasna kontrola vuče, kao i lako mijenjanje brzina. Na krovu se nalaze senzori i kamere, a poljoprivrednici mogu aktivirati traktor putem aplikacije za pametne telefone. Režim Shadow Follow Me omogućava operaterima da sinhroniziraju strojeve da rade zajedno. Sustav koji prati sve u krugu od 360 stupnjeva otkriva i izbjegava prepreke. Upravitelj operacija može dodijeliti zadatke pojedinačnim uređajima. Omogućeno je prepoznavanje priključaka, kao i praćenje traktorskih performansi i napunjenosti baterije.

CNH industrijal pod ovim brendom nudi nekoliko alternativnih traktora s električnim pogonom: New Holland T4, nedavno predstavljenim LNG bioplinom te postojeći New Holland T6 Methan Power.


Tagovi

New Holland T4 Eletric Power Traktor Shadov Follow Me Električni traktor


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]