Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Moderna poljoprivreda
  • 01.09.2015. 10:55

Prva potpuno automatizirana farma?

Australija razvija inteligentne robotske uređaje za upotrebu na otvorenom. Cilj je automatizacija intenzivno ručnih aktivnosti u poljoprivredi, povećanje učinkovitosti prinosa i sigurnosti radnika. Australija bi do 2024. godine mogla dobiti prvu potpuno automatiziranu farmu

Foto: modernfarmer.com
  • 653
  • 48
  • 0

Zamislite traktor koji se može kretati gore-dolje između redova krošnji u voćnjaku, promatrajući njegovu okolicu i razvijajući detaljnu 3D kartu koja pokazuje pozicije i uvjete svakog drveta, kao i svake voćke te centimetra zemlje, ali istovremeno i identificirati bilo koje bolesti ili nedostatke na svakom stablu, zrelost, kao i stanje tla te potom odgovoriti prskanjem, zalijevanjem ili berbom, a sve to bez upotrebe ljudskog rada.

Tako izgleda farma budućnosti koja se razvija u Australijskom centru za polje robotike (ACFR).

Roboti će nadzirati sve poslove u voćnjaku, od uroda i zrelosti do berbe!

ACFR razvija inteligentne robotske uređaje za upotrebu na otvorenom koji samostalno mogu osjetiti, analizirati i reagirati na okolinu. Salah Sukkarieh, profesor robotike i inteligentnih sustava, zajedno sa svojim timom trenutno radi na projektu čiji je cilj automatizacija mnoštva prethodnih intenzivno ručnih aktivnosti u poljoprivredi, povećanje učinkovitosti prinosa i sigurnosti radnika.

Porast potražnje za hranom

"U ovom trenutku smo na tragu konceptualizacije budućnosti australijske poljoprivrede u smislu zdjele hrane koja opskrbljuje azijsko tržište. Broj azijskog stanovništva naglo raste, a u regiji je relativni nedostatak obradive zemlje, vode, infrastrukture i tehnologije koja ograničava njegovu sposobnost da zadovolji povezivanje porasta potražnje za svježim proizvodima. Australija se sa svojom reputacijom visokokvalitetnih proizvoda suočava s drugim glavnim ekonomskim boomom, ovoga puta u poljoprivredi više nego u mineralnim resursima", objasnio je profesor Sukkarieh.

U Australiji za takvo što trenutno nemaju kapacitete zbog nedostatka radne snage jer im nedostaje ljudi koji su spremni raditi na farmama, ali i prilično visoka cijena rada.

Nedostatak radne snage

"Drugi glavni razlog je kako u australijskoj populaciji raste prosječna dob poljoprivrednika tako da oni postaju manje sposobni za obavljanje teškog fizičkog rada uključenih u vođenje farmi", objašnjava Sukkarieh.

Projekt ACFR-a uključuje tri faze. Prva, koja je u tijeku, je korištenje autonomne percepcije koja će omogućiti robotskim uređajima da čitaju i razumiju svoj okoliš, a na tržištu će biti dostupna farmerima u idućih nekoliko godina. AFCR tim uz potporu Hortikulture Australija, razvija robotski sustav, senzore i inteligentne uređaje kao što je na farmi badema u Milduru, a koji se može kretati kroz voćnjak prikupljajući podatke i razvijajući sveobuhvatan model za voćnjak.

Poljoprivrednike zamjenjuju strojevi

"Tradicionalno je bilo potrebno da netko prošeta kroz voćnjak, uzme i analizira zemlju, kao i druge uzorke te na temelju toga donese zaključak o zdravlju i kvaliteti biljaka", kaže profesor te dodaje kako uređaji razvijaju, skupljaju, analiziraju i prezentiraju te informacije autonomno, pa glavnina posla poljoprivrednika može biti obavljena automatski.

ACFR razvija inteligentne robotske uređaje za upotrebu na otvorenom koji samostalno mogu osjetiti, analizirati i reagirati na okolinu.

Druga faza na kojoj će tim raditi uključuje primjenu ove tehnologije na standardnim poljporivrednim traktorima, tako da mogu vidjeti svoju okolinu, ali i identificirati sve potrebne operacije, a također će biti u mogućnosti obaviti i mnoge od tih operacija, kao što je primjena gnojiva i pesticida, zalijevanje, čišćenje i košnja. Treća faza je najkompleksnija, a njome će biti omogućena berba.

Uređaj koji prepoznaje voće

"Nakon što je dio tehnologije utemeljen, možemo raditi na više interaktivnih zadataka kao što su autonomne berbe. Razlog je to zašto je potrebno kompleksnije ući u svaku vrstu usjeva. Na primjer, za žetvu badema jednostavno možete protresti stablo i pustiti da bademi padnu na tlo, a zatim ga pokupiti. No, drugo drveće s usjevima kao što su jabuke, banane ili mango, potrebno je izmanipulirati rukama kako bi bili prikladni za obrezivanje, pokupiti samo zrele plodove te ih prikladno upakirati", napominje Sukkarieh dodajući kako su uređaj razvili tako da već može prepoznati svako pojedinačno voće na stablu, kao i stupanj njegove zrelosti, što je oko 80% posla, ali da im je ipak krajnji cilj - berba.

Projekt već snažno podupire i industrija, a značajan interes postoji i u poljoprivrednoj zajednici.

Salah Sukkarieh, profesor robitike i inteligentnih sustava zajedno sa svojim timom trenutno radi na projektu čiji je cilj automatizacija mnoštva prethodnih intenzivno ručnih aktivnosti u poljoprivredi, povećanje učinkovitosti prinosa i sigurnosti radnika.

Prva potpuno automatizirana farma

"Kao voditelj projekta pozvan sam s nekoliko adresa i organizacija uzgajivača različitog voća i matične industrije o učincima ove tehnologije na budućnost uzgoja", izvijestio je on. Kao i razvoj same tehnologije, ACFR tim radi s farmerima kako bi se utvrdilo kako male promjene u tradicionalnoj poljoprivrednoj praksi mogu dopustiti iskorištavanje novih tehnologija.

"Primjerice, uzgoju jabuka na rešetki od letava olakšava primjenu automatizacije u punoj mjeri. Relativno male promjene poput ove generiraju značajan porast učinkovitosti", ističe on.

Ovaj znanstveni tim najavio je kako je moguće da Australija do 2024. godine dobije prvu potpuno automatiziranu farmu uz pomoć novih tehnologija koje razvijaju kao i doodatnog ugrađivanja komponenti u već postojeće poljoprivredne strojeve.

Regionalna velesila za hranu?

ACFR je već svjetski priznat u svijetu po svojim vodećim istraživanjima, razvoju, komercijalizaciji i teorijskom doprinosu na polju robotike. Jedan su od najvećih robotskih istraživačkih instituta u svijetu, a njegovi prethodni projekti uključivali su bespilotne zrakoplove koji mogu daljinski putovati te identificirati invazivne korove, isporučiti ciljane grupe herbicida.

Ovaj posljednji projekt će dodatno poboljšati njihovu reputaciju te omogućiti Australiji, kako su prenijeli strani mediji, da postane ono što je opisala premijerka Julia Gillard kao regionalna velesila za hranu.

Foto: modernfarmer.com


Povezana biljna vrsta

Badem

Badem

Sinonim: Bajam, mendula | Engleski naziv: Almond | Latinski naziv: Prunus amygdalus

Badem predstavlja cijenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate,... Više [+]

Tagovi

Australija Roboti Poljoprivreda Voćnjak Badem ACFR Uzgoj Voće Jabuke Banane Mango Zrelost Učinak Prskanje Berba Potražnja Radnici Radna snaga Infrastruktura Obrada zemlje Cijena rada Farma badema Gnojiva Pesticidi Autonomna berba


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!