Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje
  • 08.06.2020. 09:00

Provedba tipa operacije 4.1.1. - ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje na temu Nacrt natječaja za provedbu Podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, provedba tipa operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava - ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir.

Foto: JumpStory
  • 250
  • 21
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje na temu Nacrt natječaja za provedbu Podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, provedba tipa operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava - ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir.

Kako pojašnjavaju, svrha Natječaja je podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru krumpira, a prihvatljivi korisnici su:

  • fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika,
  • proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija za proizvod relevantan za ovaj Natječaj.

Prihvatljivi korisnici moraju ispuniti uvjete iz Priloga 1 ovoga Natječaja.

Savjetovanje kao i sve informacije možete pronaći ovdje.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju iznosi 100.000.000,00 kuna. Najniža visina javne potpore po projektu iznosi 5.000 eura, a najviša visina javne potpore po projektu iznosi:

  • do 500.000 EUR
  • do 1.000.000 EUR za zajedničke projekte i
  • do 100.000 EUR za korisnike čiji je zbroj vrijednosti prometa kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu manji od iznosa od 100.000 EUR, korisnike koji nisu u obvezi vođenja poslovnih knjiga i korisnike obveznike vođenja poslovnih knjiga koji ne posjeduju financijsku dokumentaciju za prethodnu financijsku godinu, osim u slučaju zajedničkih projekata

Intenzitet javne potpore je do 50 % (Europska unija sudjeluje s 85% udjela, a Republika Hrvatska s 15% udjela), a intenzitet potpore po projektu može se uvećati za dodatnih 20% u sljedećim slučajevima:

  • ulaganje provodi mladi poljoprivrednik ili
  • ulaganje se odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima (članak 31. i 32. Uredbe (EU) br. 1305/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. prosinca 2013. o potpori ruralnom razvoju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i stavljanju izvan snage Uredbe Vijeća (EZ) br. 1698/2005 (SL L 347, 20. 12. 2013., str. 487 - 548, u daljnjem tekstu: Uredba (EU) br. 1305/2013) ili
  • ulaganje se provodi kao zajednički projekt.

Podnesite na vrijeme zahtjev za potporu privatnog skladištenja

Najveći intenzitet kombinirane potpore ne smije biti veći od 70 % od ukupno prihvatljivih troškova projekta.

Za mlade poljoprivrednike, kako su definirani kao korisnici ovog tipa operacije, intenzitet potpore uvećava se za 20 % uz uvjet:

  • ako se radi o fizičkoj osobi, mladi poljoprivrednik mora prije podnošenja zahtjeva za isplatu biti zaposlen kod te fizičke osobe - korisnika i početi plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje po osnovi poljoprivrede
  • ako je korisnik pravna osoba, mladi poljoprivrednik mora biti zaposlen u pravnoj osobi - korisniku prije podnošenja zahtjeva za isplatu.
  • ako mladi poljoprivrednik ne ispuni uvjete navedene u točkama a) ili b) do podnošenja zahtjeva za isplatu, dodatni intenzitet potpore od 20 % korisniku neće biti isplaćen.

Također, kako napominju iz Ministarstva, da bi ostvario dodatnih 20 % potpore mladi poljoprivrednik treba dokazati stručna znanja i vještine (stručnu osposobljenost) u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, dostavom dokumentacije navedene u Prilogu 4a ovoga Natječaja.

Status mladog poljoprivrednika ne mogu ostvariti:

  • pravne osobe koje nisu registrirane kao trgovačka društva (kaznionice, zatvori, zadruge, škole i sl.) i
  • zajednički projekti.

Savjetovanje je otvoreno do: 19.6.2020.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Savjetovanje Tip operacije 4.1.1 Skladištenje Skladištenje krumpira


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]