Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 13.07.2022. 07:30

Prosvjeduju i njemački poljoprivrednici - moraju uvesti mjere koje traži EK

Njemačka je pristala na stroža pravila kada su u pitanju stajnjak i nitrat. Razlog je strah od milijunske kazne zbog neprovođenja mjera

Foto: YouTube/screenshot
  • 871
  • 249
  • 0

Diljem Njemačke tijekom vikenda održani su prosvjedi poljoprivrednika. Vozili su traktore na autocestama, preko nadvožnjaka i mostova kako bi skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze.

Već ranije su u pograničnom području dali podršku nizozemskim kolegama u njihovoj borbi i neslaganju s mjerama smanjivanja emisija dušikovih okisda i amonijaka. Udruženim snagama održavaju mirne prosvjede, a uključena je i nekadašnja organizacija za sigurnost opskrbe zemlje, danas udruga Land schafft Verbindung (Zemlja stvara vezu).

Poljoprivrednici na nogama - prosvjedi se šire Europom

Nakon vikenda su najavljeni veći prosvjedi.

Moraju uvesti mjere koje traži EK

Naime, Njemačka je pristala na stroža pravila kada su u pitanju stajnjak i nitrat. Razlog je strah od milijunske kazne zbog neprovođenja mjera. Dužni su u roku od godinu dana početi koristiti detaljnu mrežu mjernih alata, a sve kako bi zaštićene površine povećali za skoro polovicu, na 2,9 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta. To znači da bi se oko 30 posto stočarskih farmi moralo zatvoriti.

Cem Özdemir, njemački ministar poljoprivrede, i Steffi Lemke, ministrica okoliša, postigli su dogovor s Europskom komisijom koja je u postupku protiv Berlina dobila proces zbog nepoduzimanja aktivnosti protiv prekomjerne koncentracije zagađenja nitratima u njemačkim podzemnim vodama. Jasno im je stavljeno do znanja da ignoriranje i izbjegavanje pravila EU više neće biti prihvaćeno.

Bruxelles planira nastaviti s naplatom višemilijunskih kazni ako se njemačke savezne države budu protivile novim pravilima.

Teška situacija

Poljoprivrednici ne vide sebe kao isključivo odgovorne, a trenutno sve ide u pravcu zabrane bavljenja stočarstvom koje je već pogođeno i korona krizom, afričkom svinjskom kugom, a sada i situacijom u Ukrajini. 

Zbog toga je veliki broj poljoprivrednika iz pograničnih područja dao podršku nizozemskim kolegama. Zauzeli su mostove i kružne tokove ukazujući na problem koji prijeti, ali se već i događa budući da se stroža pravila o gnojidbi već uvode. Savezno vijeće usvojilo je administrativnu uredbu za označavanje područja zagađenih nitratima kojim su predviđene i izmjene pravilnika o gnojivu.

Poljoprivrednike očekuje dug period pravne nesigurnosti. 

Kako je prosvjed izgledao u subotu navečer, pogledajte u videu: 


Tagovi

Njemačka Protesti poljoprivrednika Poljoprivrednici Nitrati Emisije Stočarstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/