Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Indiji
  • 29.01.2021. 18:00

Prosvjedi u Indiji eskalirali: Farmeri se zalijetali u policiju traktorima

Zbog spornih zakona o poljoprivredi indijski farmeri nastavljaju prosvjedovati, a situacija je izmakla kontroli. Jedna osoba je poginula, a ima i ozlijeđenih.

Foto: Depositphotos/AbhishekMittal
  • 379
  • 93
  • 0

Prosvjedi u Indiji ovih su dana eskalirali, a sve zbog spornih zakona o poljoprivredi kojima se farmeri žestoko protive. Tijekom proslave tamošnjeg Dana Republike koji se održao početkom tjedna prosvjednici su probili policijske barijere oko glavnog grada, New Delhija iz kojeg su pristigli kaotični prizori.

Naime, na snimkama i fotografijama je vidljivo da policija palicama udara prosvjednike i koristi suzavce, a oni im uzvraćaju zalijećući se u njih traktorima. Kako piše The Guardian, potvrđeno je da je jedan farmer stradao u sukobima, a desetak osoba je ozlijeđeno.

Vlasti su se ranije složile s tim da okupljanje traktorima bude održano nakon službene vojne parade povodom njihovog velikog praznika. No, prosvjednici su probili barikade i betonske blokove te krenuli prema gradu za vrijeme trajanja tog događaja.

Pojedini su stigli i do mjesta gdje su premijer, Narendra Modi i drugi vladini čelnici promatrali tenkove i akrobacije aviona povodom obilježavanja tog dana. Mediji pišu kako se Modi uspio vratiti u svoju rezidenciju prije bilo kakvog sukoba s poljoprivrednicima koji i dalje traže povlačenje tri nova zakona za koje, podsjetimo tvrde da će narušiti cijene usjeva i smanjiti njihovu zaradu. Također, boje se da će njihovu zemlju otkupiti velike korporacije.

Pridružile im se tisuće novih aktivista

Nakon nereda, vlasti su pokušale očistiti mjesto sukoba na istoku grada, ali kako piše Reuters većina farmera se odbila maknuti, a pridružio im se i velik broj novih prosvjednika.

"Zabrinuti zbog policije, tisuće farmera koji nisu sudjelovali u pobuni sada su došli ojačati naš pokret", rekao je Rakesh Tikait, predsjednik jednog od najvećih sindikata poljoprivrednika, Bharti Kisan Union.

Potresne scene s prosvjeda pogledajte u videu:


Tagovi

Indija Prosvjedi Zakoni Neredi Sukob


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]