Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 28.11.2022. 16:05
  • Osječko-baranjska, Vladislavci

Prošao na natječaju za državno zemljište, dobio suglasnosti, a onda je sve stopirao DORH?!

Domagoj Nad se kao mladi poljoprivrednik, vlasnik malog OPG-a koji se bavi uzgojem svinja javio lani u rujnu na natječaj Općine Vladislavci te mu je dodijeljeno 50 hektara zemljišta. No, dodjelu je stopirao DORH.

Foto: Depositphotos/Sandralise (ilustracija)
  • 2.028
  • 220
  • 0

Prošao je na natječaju za državno zemljište, zeleno svjetlo dobio od Općine, Županijskog povjerenstva te Ministarstva poljoprivrede, da bi mu ulazak u posjed stopiralo - Državno odvjetništvo?!

"Ne znam što bih rekao za svoj slučaj", kaže nam Domagoj Nad koji se našao u nimalo ugodnoj situaciji. 

Priča, naime, ide ovako: kao mladi poljoprivrednik, vlasnik malog OPG-a koji se bavi uzgojem svinja javio se lani u rujnu na natječaj Općine Vladislavci te mu je dodijeljeno 50 hektara zemljišta, određeno prema broju uvjetnih grla. Kako je prije bio u radnom odnosu, a imao je potrebu za dodatnim izvorom financija, poslao je upit Ministarstvu poljoprivrede smije li se zaposliti mimo gospodarstva i dobio pismeno očitovanje da je bitan trenutak natječaja. Znači, nije bitno gdje je danas zaposlen. 

Jedina svinjogojska farma u selu sad je prazna 

Međutim, upravo to, radni odnos, sporan je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Stopirana mu je dodjela zemljišta jer je, kažu, doveo sustav u zabludu. Nije primarni proizvođač. 

"Gleda li se situacija danas, onda više ne spadam ni u mlade poljoprivrednike jer sam napunio 41 godinu. I broj grla više ne odgovara onome što je bilo prošle godine", opisuje nelogičnu odluku kojom umjesto njega zemljište treba dobiti drugi najbolji ponuđač. 

I dok mu sad onemogućuju ulazak u posjed, upravo taj ŽDO, kaže, prije 10 godina dao mu je da otkupi 27 hektara zemljišta što godišnje plaća oko 55.000 kuna i tako će biti do 2028. 

Domagoj je i korisnik mjera Programa ruralnog razvoja. Na sebi, napominje nam ovaj otac troje djece, nema nikakvu nekretninu jer je sve ulagao u svoj OPG. Krenuo je i u investiciju izgradnje podnog skladišta vrijednu dva milijuna kuna, držao 20-ak krmača i po turnusu imao 300-njak tovljenika, a onda dobio obavijest o stopiranju...

"Moja farma je danas prazna. Jedina i posljednja svinjogojska farma u Općini Vladislavci, a tako će i ostati ne budem li mogao do zemlje", priča još šokiran uzgajivač koji je u pravnom smislu, kako kaže, potpuno čist. 

Domagoju Nadu ulazak u posjed državnog zemljišta stopirao je DORH - evo što kažu zašto

"Pa državne institucije su te koje su izdavale dokumentaciju za natječaj - od HAPIH-a za broj grla, Agencije za plaćanja za hektare, porezna uprava.... Imao sam i kontrolu, nigdje nikakva zamjerka i sad ovo", napominje mladi poljoprivrednik koji se obratio i DORH-u i resornom ministarstvu s molbom da se njegov slučaj preispita jer nije učinio ništa krivo. Tim više jer zna da su mnogi već bili u mirovini pa ju zamrzavali da bi se javiti na natječaj, potom opet aktivirali i uredno dobili zemljište u zakup. 

Angažirao odvjetnika 

Otkriva nam i da su svi koji su na navedenom natječaju dobili državno poljoprivredno zemljište ušli u posjed. Svi osim njega. 

"Kod mene je sve transparentno, želim kao i do sada raditi pošteno, a onemogućen sam", zaključuje Domagoj Nad koji se ne može i neće samo tako pomiriti s činjenicom da ga je netko stopirao u dobivanju osnovnog resursa te je angažirao i odvjetnika. 

Odgovore zašto je donesena ovakva odluka i može li se promijeniti, zatražili smo od DORH-a te resornog ministarstva. Objavit ćemo ih čim dobijemo odgovor. 


Tagovi

Domagoj Nad Državno zemljište DORH Uzgoj svinja Odbijenica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.