Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Staklenička proizvodnja
  • 14.09.2022. 15:00

Propada nizozemska staklenička proizvodnja - što je razlog?

Upravo je proizvodnja u staklenicima omogućila Nizozemskoj da postane drugi najveći svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda, i to na osnovi jeftinog plina

Foto: Depositphotos/hansenn
  • 969
  • 127
  • 0

Neštašica plina je pogodila nizozemsku stakleničku proizvodnju. Potrošnja ovog energenta je smanjena za četvrtinu, a 40 posto ovog sektora osjeća posljedice, izvještava Reuters. Najviše su pogođeni uzgajivači cvijeća, ali i vansezonskog voća i povrća. Postoji opravdan strah da će se proizvodnja preseliti u zemlje s toplijom klimom, kao što su: Španjolska, Maroko i Kenija.

Upravo je proizvodnja u staklenicima omogućila Nizozemskoj da postane drugi najveći svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda. Industrija, vrijedna 8 milijardi eura, je postala vodeća na osnovi jeftinog plina, a sada se suočava s krizom koja će ubrzati prelazak na druge izvore energije i mogla bi dovesti do propasti mnogih proizvođača.

Ugrožena je sva proizvodnja (Foto:  Depositphotos/vallefrias)

U 2021. godini Nizozemci i su izvezli povrća u vrijednosti 7,2 milijarde eura, a voća 7 milijardi eura. Četvrtina poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je plasirana na tržište Njemačke, 26,3 milijarde eura, a za njom slijede Belgija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Prošle godine su od izvoza ove robe ostvareni prihodi u vrijednosti 46,1 milijardu eura.

Poljoprivrednici smanjuju proizvodnju

Europske cijene plina su porasle za 20 puta, što je enormno poskupilo proizvodnju. Rat u Ukrajini, sankcije Rusiji i rusko ograničavanje isporuke energenta su promijenili stanje na tržištu. Primjer kojega navode je poljoprivrednik Pieter Wijnen koji se želio fokusirati na uzgoj povrća, ali se sada njegov život vrti oko cijena plina i struje, umjesto crvenih i žutih paprika ili krastavaca. Na površini od 32 ha ove godine je uzgojio 11 milijuna kilograma paprika, a najveća količina odlazi u njemačke trgovačke lance. 

Bit će ovo teška godina za povrćare (Foto: M.C.Celić)

"Za staklenike je neophodno grijanje zimi. Zbog rasta cijena moramo promijeniti svoje planove", rekao je Wijnen. Primoran je smanjiti površinu koju će grijati, promijeniti sortu krastavca, ali i prodati višak električne energije koju proizvodi kako bi smanjio troškove.

Manje voća, cvijeća i povrća

Situacija je više nego alarmantna. Staklenici su trošili oko tri milijarde kubnih metara plina godišnje, što je oko 8 posto ukupnog nacionalnog iznosa. Količina se smanjivala kako su bili dostupni alternativni izvori energije. Međutim, ove godine je do lipnja potrošnja pala za nevjerojatnih 23 posto.

Troškovi proizvodnje voća i povrća na rekordnim razinama, cijene proizvoda ih ne prate

"Veliki broj uzgajivača odlučuje zatvoriti svoje poslovanje, jer ne očekuju nikakvu promjenu u kratkom roku“, rekao je Michel van Schie iz Royal HollandFlora, zadruge koja vodi najveću svjetsku aukciju cvijeća u Aalsmeeru.

Nizozemska je poznata po proizvodnji cvijeća (Foto:  Depositphotos/pxhidalgo)

Smanjene su narudžbe cvijeća iz trgovačkih lanaca jer se očekuje da će potrošači manje kupovati zbog viših životnih troškova. Kako su poljoprivrednici u krizi, može doći do manje ponude vansezonskog voća, povrća i cvijeća u europskim trgovinama, kao i do promjene lokacije proizvodnje u zemlje toplijeg klimata.

Van Rijswick iz Rabobanke rekao je da će trenutna kriza vjerojatno preoblikovati industriju: "Kao da ćemo se ponovno vratiti u povijest sa Španjolskom koja proizvodi zimi, a zemlje sjeverne Europe koje proizvode svoje povrće samo ljeti."


Tagovi

Staklenička proizvodnja Proizvodnja povrća Proizvodnja cvijeća Nizozemska Nestašica plina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]