Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plan sjetve
  • 24.03.2023. 10:30

Proljetna sjetva u RS na 170.000 hektara, očekuju se prinosi kukuruza do sedam t/ha

Za razliku od prošle godine, sada na domaćem tržištu ima dovoljno mineralnih đubriva po nešto nižim cijenama sa tendencijom blagog pada.

Foto: Depositphoto/ilfede
  • 91
  • 31
  • 0

Prema planu proljetne sjetve u Republici Srpskoj će biti zasijano 170.653 hektara, a ukupna vrijednost ratarsko povrtarske proizvodnje procijenjena je u iznosu od 1,25 milijardi KM, navodi se u informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi koju je prihvatila Vlada RS.

U proizvodnoj 2022.-2023. godini zasijano je 236.856 hektara oranica, od čega jesenja sjetva zauzima 66.203. Prema procjenama stručnih službi, prinos kukuruza se može očekivati prosječno u intervalu od šest do sedam tona po hektaru, ali ga uslovi godine mogu i značajno korigovati, saopćeno je. 

Hibridi kukuruza za proizvođače koji očekuju više

Zbog globalnog ispoljavanja suše u prošloj godini došlo je do značajnog smanjenja u proizvodnji sjemena kukuruza što je uticalo na značajan porast cijene sjemena za 20 do 40 posto u odnosu na prošlogodišnju cijenu. Za razliku od prošle godine, sada na domaćem tržištu ima dovoljno mineralnih đubriva po nešto nižim cijenama sa tendencijom blagog pada.

S ciljem podsticanja tekuće proizvodnje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je donijelo sljedeće mjere podrške proljećnoj sjetvi:

  • sredstva od 180 miliona KM za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija u poljoprivredi,
  • regres za dizel gorivo za proljetne i jesenje radove u količini od 100 litara odnosno 75 KM po hektaru obradive površine u ukupnom iznosu od 10,5 miliona KM.

Kad nevolja "pokuca" treba imati plan poslovanja: Kako ga uraditi?

Obezbijeđeno je i regresiranje svih sjemena domaćih proizvođača u iznosu od 50 posto maloprodajne cijene, a s ciljem omasovljenja sjetve kroz veću dostupnost jeftinijeg sjemena domaćih proizvođača, zatim dodatna sredstva za podršku sjetvi industrijskih kultura/merkantilne soje, suncokreta i uljane repice, u iznosu od 300 KM po hektaru, kao i dodatna sredstva za zasnivanje organske proizvodnje u iznosu 600 KM po hektaru i 500 KM po uslovnom grlu.

Osigurana je i rekordna isplata svih obaveza po osnovu poticaja iz 2022., a već je isplaćeno pet miliona KM iz agrarnog budžeta za 2023. godinu.


Tagovi

Proljetna sjetva Plan sjetve Poljoprivreda Poticaji Vlada RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.