Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 12.03.2014. 15:00

Proljeće je, a na selu nemir

Vrijednost dohotka u poljoprivredi za 2013. godinu iznosi 12,7 posto manje u odnosu na godinu ranije, USKOK raspetljava šećernu aferu, a zbog deficita reže se i proračun za poljoprivredu

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
  • 777
  • 125
  • 0

U pristupnim pregovorima s Europskom unijom, Hrvatskoj je odobrena proizvodnja ukupno 193.000 tona šećera godišnje. Trebalo je pritom dogovorenu kvotu raspodijeliti na tri hrvatske šećerane različitih proizvodnih kapaciteta, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u studenom 2012. donio je Rješenje o raspodjeli kojim su kvote virovitičke i županjske šećerane smanjene, dok je prijašnja kvota osječke šećerane povećana. Osječki Upravni sud ovih dana donio je odluku o ukidanju takvog rješenja, a ministar Jakovina odbacuje optužbe na svoj račun da je pogodovanjem nanio višemilijunsku štetu šećeranama.

Šećerna afera dostiže vrhunac

"Samu odluku o proizvodnim kvotama donio sam u skladu sa zakonskim ovlastima koje imam kao resorni ministar i prije svega vodeći računa o interesima poljoprivrednih proizvođača i prehrambene industrije. Govorimo o svim našim šećeranama i primarnoj proizvodnji šećerne repe", rekao je ministar Jakovina. Ministar je već od stručnog tima zatražio analizu koja bi trebala pokazati jesu li kvote opravdane i pravedne i treba li ih mijenjati. No, prošle godine zbog suše i zabrane izvoza repe iz Srbije, niti jedna šećerana nije proizvela dozvoljenu količinu šećera.

Poljoprivrednici zakinuti po tko zna koji put

Kako već znamo, državni proračun u prvom tromjesečju slabije se puni pa su rješenja Vlade rebalans i nove uštede, a često je u tim situacijama prvi na udaru i poljoprivredni sektor. "Gotovo 800 milijuna kuna je veći proračun Ministarstva poljoprivrede u odnosu na 2013. godinu. S obzirom na obaveze koje imamo, prekomjerni deficit i uštede koje smo trebali napraviti, mi smo svoje odradili i skinuli smo 300 milijuna kuna iz proračuna za poljoprivredu, a potpore i projekti minimalno su zakinuti. Na svemu ostalome smo štedjeli", rekao je Jakovina.

I dok javnost željno iščekuje što će biti sa istragom šećernih kvota koju povodi USKOK, konačni će rezultati pokazati gdje se nalazi hrvatska poljoprivreda. Proljeće nam, kao i uvijek, donosi nove promjene, za nekolicinu dobre, za većinu - pogubne.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL


Tagovi

Tihomir Jakovina Šećerna afera Ministarstvo poljoprivrede Osječki Upravni sud Analiza stanja Zabrana izvoza Državni proračun Rebalans Deficit Uskok Istraga Proračun Proizvodne kvote


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs