Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pelet
  • 25.02.2022. 15:00

Proizvodnja peleta: Svaka vrsta biomase i njenog otpada može biti sirovina

Proces proizvodnje sastoji se od mljevenja, sušenja i prešanja. Masa se u stroju za peletiranje zbija i formiraju se karakteristični oblici

Foto: Depositphotos/tchara
  • 6.065
  • 235
  • 0

Stalna potražnja za peletom od strane domaćinstava i industrije stvorila je od ove proizvodnje profitabilan, ali i zahtjevan posao. Ove godine zbog krize energenata, njegove su cijene porasle. Veliki broj domaćinstava mora odvojiti skoro duple financijske iznose za kupovinu tog ogrjeva, a dio se odlučio sam proizvesti pelet od vlastitih sirovina.

Svaka vrsta biomase i njenog otpada može biti sirovina. Sam proces proizvodnje je jednostavan i sastoji se od mljevenja, sušenja i prešanja. Masa se u stroju za peletiranje zbija i formiraju se karakteristični oblici.

Ovisno od sirovine, razlikujemo agro i pelet od drveta. Agropelet daje više pepela i proizvodi se od različite biomase kao što su grane, grančice, slama, kukuruzovina, koštice raznog voća, komunalni i industrijski otpad. Sirovina za drveni pelet je usitnjeno drvo i to od više vrsta, a samo se bukva može samostalno koristiti. Udio mokrog i suhog drveta treba biti prilagođen kako bi sagorijevanje bilo zadovoljavajuće i bez formiranja veće količine pepela.

Komadići imaju cilindrični oblik dužine do tri centimetra i širine do 1,2 centimetra.

Važna je vlažnost sirovine

Brzina proizvodnje ovisi od vrste biomase, njene tvrdoće i vlage, kao i uređaja koji se koriste.

Za usitnjavanje se koriste drobilice (za usitnjavanje sječke, granja, slame, kukuruzovine) i sječkare (za usitnjavanje grana promjera od pet do 30 centimetara). Optimalna veličina usitnjenih komada je između jedan i pet milimetara.

Vlažnost sirovine treba biti između 10 i 17 posto. U procesu sušenja udio vode se smanjuje na optimalnu razinu. Sirovina za peletiranje može biti presuha što je čest slučaj kada se koristi slama. Tada se vrši dodavanje vode kako bi dobili masu s optimalnim sadržajem vlage.

Imaju cilindričan oblik

Poslije sušenja potrebno je ohladiti masu, jer pri izlasku iz sušilice ima temperaturu od 60 do 80ºC. Hlađenje se obavlja u posebnim uređajima koji će dodatno smanjiti postotak vlage. Samo peletiranje se obavlja u specijalnim uređajima - peletirkama.

Uređaji za peletiranje

One mogu biti različite izvedbe i kapaciteta, koristiti jednu sirovinu ili kombinaciju. Tako imamo peletirke za slamu, sojinu slamu, granje, razne biomase, stelju od peradi i druge. Prema kapacitetu mogu biti male za domaćinstvo do velikih industrijskih. Najčešće se za manje kapacitete koriste mlinovi za peletiranje gdje se pod povišenom temperaturom i pritiskom kroz rešetku istiskuje zbijena masa.

Sama tehnika proizvodnje vodi porijeklo iz proizvodnje stočne hrane i zbog toga mlinovi imaju sličan izgled.

Kako bi dobili dobar pelet koji se lomi (ne treba pucati) važan je sadržaj vezivne tvari lignina. Njegov se udio povećava dodavanjem lucerne od 20 do 30 posto, stabla suncokreta oko 30 posto, piljevine od crnogoričnog drveta (najbolji je bor) do 12 posto. Mogu se koristiti i sredstva na bazi ligninskih tvari koja se kupuju.

Prije skladištenja treba ga prethodno ohladiti. Hlađenje se vrši specijalnim uređajima koji dodatno smanjuju postotak vlage za tri do četiri posto.

Kada je ohlađen, a vlaga na optimalnoj razini, pristupa se pakiranju jer se tako čuva od štetnog utjecaja vanjske vlage.


Tagovi

Pelet Peletiranje Drvo Biomasa Cijena ogrijeva Peletirka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs