Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 28.08.2022. 07:30

Proizvodnja gnojiva: Europa je ovisila o Rusiji - kome se sada okrenuti?

Sankcije koje je Europa uvela, a onda nestašica plina i njegove visoke cijene dovode u pitanje proizvodnju gnojiva. Alternative ipak postoje

Foto: Depositphotos/valtron84
  • 2.292
  • 171
  • 0

Mineralna gnojiva koriste se za 50 posto proizvodnje hrane u Europi. Plin je glavna sirovina za njihovu proizvodnju, a Europa uvozi gotovo 40 posto potonjeg iz Rusije. Njegova nestašica i visoka cijena dovodi i do vrlo visokih cijena gnojiva, ali i smanjenja proizvodnje u svim značajnijim europskim tvornicama.

"Trećina našeg uvoza amonijaka, koji je bazično gnojivo te fosfata i kalijevog klorida, dolazi iz Rusije. Sveukupno, 60 posto uvezenih gnojiva dolazi iz Rusije i Bjelorusije", rekao je za euractiv Jacob Hansen, generalni direktor udruge Fertilizers Europe. 

Fosfat i kalijev klorid (potaša) dva su od tri glavna kemijska hraniva koja se koriste u komercijalnoj proizvodnji, a drugi je dušik.

Smanjuje se ovisnost o Rusiji

Ruska gnojiva nisu izravno pogođena zapadnim sankcijama, ali u određenoj mjeri jest njihov izvoz u ostatak svijeta i to zbog restriktivnih mjera budući da brodarske i osiguravajuće tvrtke naplaćuju visoke premije kako bi preuzele rizične isporuke. 

Osim toga, EU je zabranila sav uvoz kalijevog klorida iz Bjelorusije. 

"Industrija smanjuje svoju ovisnost o Rusiji, ali to je postupan proces, neće se događati iz dana u dan. Govorimo o milijunima kontejnera, stotinama brodova”, rekao je Hansen.

Neće biti lako zamijeniti Rusiju (Foto: Depositphotoss/Leonid_Eremeychuk)

Alternativa u Africi?

Moguće rješenje proizvođači vide u Maroku koji je jedan od rijetkih održivih alternativa ruskom gnojivu. Ta afrička zemlja čini već 40 posto europskog uvoza fosfata, a što bi se moglo povećati u nadolazećim mjesecima i godinama. 

Tijekom prvog tromjesečja 2022. marokanska državna grupacija za eksploataciju fosfatnog kamena te proizvodnju fosforne kiseline i gnojiva, zabilježila je promet od 24 milijarde eura – što je povećanje od 77 posto u usporedbi s prošlom godinom u istom razdoblju. Navodno bi se mogla povećati za 50 posto tijekom sljedeće četiri godine.

"Očigledno rješenje je kupiti više gnojiva iz Sjeverne Afrike - posebice Maroka - i Bliskog istoka te možda Južne Afrike", komentirao je Hansen. 

No, kada je u pitanju Afrika, stvari nisu tako jednostavne. Sankcije EU protiv Rusije uzrokovale su nestašicu hrane i gnojiva u zemljama tog kontinenta zbog čega je pritisak na Maroko, ali i Egipat te Južnu Afriku veći. Najvažnije im je osigurati kemijska sredstva za vlastito tržište i domaće poljoprivrednike. 

Što se tiče zamjene drugih zaliha potrebnih za proizvodnju, poput amonijaka, kojeg Rusija i Bjelorusija imaju u izobilju, Kanada i Alžir su navedeni kao potencijalni alternativni izvori.


Tagovi

Proizvodnja gnojiva Rusko gnojivo Alternativa Maroko Fertilizers Europe


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.