Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 08.05.2022. 16:30

Proizvođači upozorili na nestašicu - hoće li traktori ostati bez guma?

Nema plina, nema čađi, nema guma. Novi problemi za poljoprivredne proizvođače.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.107
  • 197
  • 0

Proizvođači guma upozoravaju na nestašicu i visoke cijene, piše Agrarheute. Što mogu očekivati poljoprivredni proizvođači? Hoće li traktori, kombajni, prskalice i druga poljoprivredna mehanizacija ostati bez guma? Ne mogu se voziti na felgama.

Kriza nije nastala preko noći. Još od početka pandemije ovo tržište pokazivalo je anomalije i usporen protok robe. Ulje na vatru su dolile sankcije Rusiji koje su proizvele nestašicu sirovine za proizvodnju guma. Visoke cijene plina uvjetovale su i više cijene sirovina.

"Nestašica guma ima nekoliko uzroka. Lanci nabave su poremećeni što utječe na transport guma do krajnjih prodavača i kupaca", kaže Henrik Schmudde, veletrgovac guma.

Zabrinutost proizvođača

Proizvođači guma ovise o opskrbi plinom, ali nema ni industrijske čađi koja je uglavnom nabavljana iz Rusije odakle je dolazilo 60 posto.

Proizvođači suočeni s problemima opskrbe pogona i kupaca (Foto: Depositphotos/jevgenijsdasko)

"Zbog krize Michelin je već u ožujku bio suočen s velikim logističkim i transportnim problemima u opskrbi svojih pogona i isporuci kupcima", kaže Maira Zöller iz Michelina.

Ova kompanija je morala reagirati i prilagoditi se nastaloj situaciji. U nekim europskim pogonima proizvodnja je obustavljana na nekoliko dana, ali se ponovo stabilizirala.

Stvaraju zalihe

Slične probleme ima i proizvođač guma Conti koji je smanjio prognozu za tekuću godinu.

Dugoročna predviđanja idu u pravcu da će rabljene gume postati veoma tražene. Proizvođači su već počeli praviti zalihe i mrviti ih u gumeni prah koji će ponovo usmjeriti u proizvodnju.


Tagovi

Gume Rabljene gume Kombajni Traktori Proizvodnja guma


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.