Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene gnojiva
  • 08.05.2022. 18:00

Proizvođači gnojiva objavit će najveću kvartalnu dobit u posljednjih nekoliko godina?

Tko ima koristi od poremećaja na tržištu biljnih hraniva?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 613
  • 134
  • 0

Dok se poljoprivredni proizvođači muče s nabavom skupih biljnih hraniva, očekuje se da će proizvođači gnojiva objaviti najveću kvartalnu dobit u posljednjih nekoliko godina, objavio je Reuters.

Najveći proizvođači Nutrien Ltd, Mosaic Co i CF Industries imaju korist od sankcija Rusiji i Bjelorusiji koje su najveći svjetski izvor sirovina za proizvodnju gnojiva, prije svega potaše. Cijene ključnog nutrijenta dostigle su razine koje nisu viđene od prehrambene krize 2008. godine.

Joel Jackson, viši analitičar u BMO Capital Markets Equity Research, je izjavio da bi bio šokiran da Nutrien ne poveća svoju zaradu.

Nekome rat, nekome brat

Cijene potaše od prošle godine rastu. Razlog tome je što su zalihe ograničene zbog sankcija Bjelorusiji, a pritisak na cijene se nastavio kako traje rat u Ukrajini. Dodatno je ulje na vatru doliveno sankcijama Rusiji koja je jedan od najvećih dobavljača potaša, ali i drugih biljnih hraniva i sirovina za njihovu proizvodnju.

Još u ožujku Nutrien je najavio da će povećati svoju godišnju proizvodnju potaše za milijun tona na skoro 15 milijuna tona kao odgovor na neizvjesnost opskrbe iz istočne Europe. Jackson upozorava da bi se ova kompanija mogla suočiti s izazovom u pronalaženju radne snage za povećanje svojih kapaciteta.

Analitičari objašnjavaju da će Nutrien i Mosaic biti manje pogođene jer kopaju potašu koja je u njihovom vlasništvu. Najviše će biti pogođene tvrtke koje poput CF Industries proizvode dušična gnojiva iz prirodnog plina čija cijena raste.

Europski proizvođači su najavili povećanje zarade. Njemački K+S AG povećao je svoju prognozu osnovnog profita za cijelu godinu za 40 posto, a norveška Yara International ASA je objavila veći profit nego što se očekivalo, iako je zabilježila veće troškove prirodnog plina. 

Najveći gubitnici su poljoprivredni proizvođači koji štede na upotrebi gnojiva, prave zalihe za nekoliko godina ili prelaze na stajnjak.


Tagovi

Tržište gnojiva Cijene gnojiva Mineralna gnojiva Potaša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]