Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 09.08.2021. 18:00

Prognoza usjeva: Kakvi su izgledi za suncokret i kukuruz na našem kontinentu?

Tijekom prikupljanja podataka zapadnoeuropske su regije imale uglavnom prosječne i vlažne uvjete, dok je vruće i suho vrijeme bilo izraženije u južnim i jugoistočnim dijelovima Europe.

Foto: Martina Popić
  • 2.929
  • 145
  • 0

Prema srpanjskom izdanju Biltena JRC Mars - Monitoring usjeva u Europi, prognoze za suncokret porasle su za 10 posto, uglavnom zbog revizija prinosa najviše u Rumunjskoj, Bugarskoj i Francuskoj, a prosječni prinosi bi trebali biti oko 2,42 tone po hektaru, dok se budući urod soje procjenjuje na 3,01 t/ha.

Prognoziraju se i veći prinosi kukuruza u Bugarskoj i Rumunjskoj, ali na razini EU nešto su manja očekivanja od Mađarske i njezinih susjednih zemalja u južnoj i srednjoj Europi. Tako se očekuje prosječnih 7,8 tona po hektaru ovog zrna. 

Naime, kako stoji u novom izdanju biltena, zapadnoeuropske regije su tijekom prikupljanja podataka (od 1. lipnja do 20. srpnja 2021.) imale uglavnom prosječne i vlažne uvjete, dok je vruće i suho vrijeme bilo izraženije u južnim i jugoistočnim dijelovima Europe.

U jednom dijelu suša, u drugom poplave

Jake oluje ponekad praćene tučom pogodile su neke dijelove i na pojedinim lokalitetima nanijele ogromne štete na usjevima. Kako stoji u ovom izvješću, na regionalnoj razini iznimno velike količine oborina zabilježene su u većem dijelu Francuske, Njemačke, zemalja Beneluksa, Rumunjske i Ukrajine koje će negativno utjecati na kvalitetu žitarica, ali ne i na prinos. Takvi vremenski uvjeti omogućuju i širenje bolesti, ali i pojavu štetnika na usjevima.

Razorne poplave u EU - raspravlja se o nadoknadi štete u poljoprivredi

Istovremeno, topliji uvjeti smanjili su očekivanja od prinosa ozimih usjeva u baltičkim zemljama i Finskoj. Dok su ekstremne temperature u središnjoj Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj negativno utjecale na završne faze ciklusa rasta ozimih usjeva i razvoj jarih, pogotovo u područjima gdje se ne navodnjavaju, piše u izvješću.

Deficit kiše u nekim regijama Poljske i Slovačke smanjio je prinose ozimina, dok su u Bugarskoj one bile potrebne za razvoj jarih kultura. U Rusiji su zabilježene daleko više temperature nego što je to uobičajeno, a uzastopni toplinski valovi negativno su utjecali na prinose ozime pšenice i jarih žitarica. Također su i kukuruz dovele u stresno razdoblje.

U Sloveniji i Hrvatskoj zabilježene su ekstremne temperature do 38°C, a i u ovom se izvješću navodi da se živa u termometru u pojedinim dijelovima istočne Hrvatske penjala i do 40°C. Značajan nedostatak oborina zabilježen je također u tom, ali i južnom dijelu RH te sjeveroistočnoj Sloveniji. Intenzivne padaline u drugoj polovici srpnja malo su poboljšale vlažnost tla, no nažalost, kiša često praćena tučom uništila je usjeve na poljima.


Tagovi

JRC Mars Bilten Europa Stanje usjeva Stresni uvjeti Uzgoj suncokreta Prinos kukuruza Tuča Poplava


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/