Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmjene zakona
  • 18.11.2022. 09:00

Prodaja proizvoda OPG-ova putem interneta morat će se registrirati kao dopunska djelatnost

Mijenja se Zakon o OPG-ovima, izdvojili smo nekoliko zanimljivosti.

Foto: Maja Celing Celić
  • 6.073
  • 602
  • 0

U srijedu popodne, u gotovo praznom Saboru, održana je rasprava o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o OPG-u.

Predložene izmjene većinom su tehničke naravi zbog uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, te zbog uklanjanja rješenja koja su se u praksi pokazala neodgovarajućima, obrazloženo je u ocjeni stanja i posljedicama koje će iz ovog novog propisa proisteći.

Pročitali smo cijeli prijedlog zakona te izdvojili nekoliko zanimljivosti i novosti koje će biti obvezne za sve OPG-ove kada se izmjene zakona usvoje u Saboru.

Ako prodajete proizvode online morat ćete registrirati dopunsku djelatnost

Kako bi OPG-ovi kao i drugi poslovni subjekti mogli obavljati internetsku prodaju svojih proizvoda, a u svrhu zaštite potrošača, svaki koji prodaje online morat će registrirati dopunsku djelatnost pod nazivom - usluge informacijskog društva.

To je usluga koja se uz naknadu pruža elektroničkim putem na zahtjev korisnika, a posebno Internet prodaja robe i usluga, nuđenje podataka na Internetu, reklamiranje putem Interneta, elektronički pretraživači, te mogućnost traženja podataka i usluga koje se prenose elektroničkom mrežom, posreduju u pristupu mreži ili pohranjuju podatke korisnika.

Zahtjev za upis ove nove dopunske djelatnosti će se podnositi Agenciji za plaćanja, koja o tome donosi rješenje. Uz zahtjev poljoprivrednici će morati prilažiti dokaz o ispunjavanju uvjeta prema Zakonu o elektroničkoj trgovini.

Zahtjev za upis nove dopunske djelatnosti će se podnositi Agenciji za plaćanja (Foto: L. Hrenković)

OPG koji proizvode prodaje online, bit će dužan izvršiti obveze informiranja i pružiti opće informacije. Morat će u obliku i na način koji je neposredno i stalno dostupan korisnicima i nadležnim tijelima, pružiti informacije kao što su: ime i prezime ili tvrtku davatelja usluga, sjedište obrta ili sjedište pravne osobe davatelja usluga, ostale podatke o davatelju usluga na temelju kojih korisnik može brzo i nesmetano stupiti s njim u vezu, uključujući elektroničku adresu putem koje je moguće uspostaviti izravan kontakt, broj sudskog ili drugoga javnog registra u koji je davatelj usluga upisan, te podatke o registru, pojedinosti o nadležnom tijelu, ako djelatnost davatelja usluga podliježe službenom nadzoru, porezni broj ako je davatelj  usluga obveznik plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Poljoprivrednik će biti dužan na jasan i razumljiv način obavijestiti potrošača prije nego li što potrošač sklopi ugovor ili bude obvezan odgovarajućom ponudom. U slučaju da  je potrošač sklopio ugovor s osobom koja obavlja djelatnost trgovine suprotno važećim propisima, može podnijeti prijavu nadležnoj inspekciji.

I kuće postaju proizvodni resurs

Stambeni objekti i izdvojeni pogoni u kojima se obavlja pojedina gospodarska djelatnost poljoprivrede, u prijedlogu izmjena zakona, navedeni su kao proizvodni resursi OPG-a, radi učinkovitijeg postupanja nadležne inspekcije, stoji u obrazloženju izmjena zakona.

Preciznije su regulirani uvjeti osnivanja dva ili više OPG-a na istoj adresi

Tako će se proizvodnim resursima smatrati: zemljište, nasadi, stoka, zgrade za stoku, pomoćne zgrade, skladišta, objekti za proizvodnju u zaštićenom prostoru, objekti s opremom za čuvanje, skladištenje, preradu i pakiranje, objekti za boravak i usluge, izdvojeni pogoni, poljoprivredna mehanizacija, priključni, radni i drugi strojevi, uređaji, alati i oprema, transportna sredstva, rad, stručna znanja i vještine te stambene prostorije u kojima se obavlja pojedina gospodarska djelatnost.

Naziv OPG-a više ne mora biti samo osobno ime

Predloženim izmjenama Zakona propisana su ograničenja uporabe pojedinih sastojaka u nazivu OPG- a, nove odredbe o jeziku i razlikovanju naziva te o osobnim imenima, imenima država i međunarodnih organizacija u nazivu.

Naziv OPG-a, uz ime i prezime, moći će ubuduće sadržavati i posebne oznake, a uz hrvatski jezik i latinično pismo, može imati i pojedine riječi na stranom ili mrtvom jeziku te arapske brojeve.

U naziv se može unijeti ime ili dio imena neke fizičke osobe uz njezin pristanak, a ako je ta osoba umrla, uz pristanak njezinih nasljednika. Isto tako, može se unijeti ime ili dio imena neke povijesne ili druge znamenite osobe, ako ga se koristi na prikladan način i uz pristanak te osobe, a ako je ta osoba umrla, uz pristanak njezinih nasljednika ako ih ima.

U svakom slučaju, ne smije biti takav da stvara zabunu oko obavljanja djelatnosti OPG-a, utiska o identitetu, ili da vrijeđa prava intelektualnog vlasništva ili prava drugih osoba.

Riječ "Hrvatska“ i njene izvedenice te druga državna znamenja, uključujući njihovo oponašanje, mogu se unijeti u naziv OPG-a uz naznaku ili kao dio naznake kojom se pobliže obilježava sam naziv - samo na temelju rješenja ministarstva nadležnog za poslove opće uprave, ako se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo RH.

Propisano je kako možete nazvati OPG 

Ne može sadržavati imena, grbove, zastave ni druge državne ambleme drugih država ili međunarodnih organizacija, niti službene znakove za kontrolu i garanciju kvalitete.

Tablu s nazivom OPG-a mora se vidljivo istaknuti na adresi sjedišta, ali i na izdvojenom pogonu ili proizvodnoj jedinici u kojima se obavlja djelatnost izvan sjedišta gospodarstva, te na onim sredstvima i mjestima na kojima se djelatnost obavlja ako se radi o djelatnostima na otvorenom.

Stranci vlasnici OPG-ova morat će imati boravište u Hrvatskoj

Također, izmjenama zakona jasnije se uređuju opći uvjeti obavljanja djelatnosti OPG-a, pa se kao jedan od uvjeta u slučaju prebivališta na teritoriju druge države članice Europske unije ili potpisnice Sporazuma o europskom gospodarskom prostoru te Švicarske Konfederacije, izrijekom propisuje uvjet boravišta na teritoriju Republike Hrvatske i to za nositelje gospodarstava.

Cijeli prijedlog izmjena zakona pročitajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Zakon o OPG-u Ministarstvo poljoprivrede Hrvatski sabor Dopunske djelatnosti Naziv OPG-a


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]