Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenost pesticidima
  • 13.04.2018. 15:00

Prljavih 12 - koje su to vrste voća i povrća najzagađenije pesticidima?

Objavljen je najnoviji izvještaj EWG-a, potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima. Provjerite "prljavih 12" i "čistih 15".

Foto: Bigstockphoto/BondDLegion
  • 4.466
  • 287
  • 0

Jedva ste dočekali proljeće u kojem ćete čistiti organizam svježim špinatom ili uživati u sočnim jagodama koje, istina, dolaze iz nekih od južnijih zemalja. Prije nego posegnete za konvencionalno uzgojenim voćem i povrćem imajte na umu da upravo špinat i jagode sadrže najveće količine ostataka pesticida, stoji u najnovijem izvještaju EWG-a (Enviromental Working Group), potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima. 

EWG-ova analiza od strane Ministarstva poljoprivrede SAD-a pokazala je da je gotovo 70 posto uzoraka konvencionalno uzgojenih proizvoda kontaminirano ostacima pesticida.

USDA testovi pronašli su ukupno 230 različitih pesticida i proizvoda za razgradnju pesticida na tisućama analiziranih uzoraka. EWG-ova analiza pokazuje da postoje razlike u različitim vrstama proizvoda.

Pazite na "prljavih 12"

Dakle, osim jagoda i špinata koji su na vrhu popisa, tu je još 10 vrsta voća i povrća s najvećom koncentracijom pesticida koje EWG još naziva "prljavih 12". Ostalih deset su: nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčica, celer, krumpir i slatka paprika (Bell pepper, vrsta paprike koja se najčešće van sezone može pronaći u trgovačkim centrima, mesnata, žuta, zelena i crvena).

Ključni pronalasci pokazali su da je: 

  • Više od 98 posto testiranih uzoraka jagoda, špinata, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo je pozitivno na ostatak najmanje jednog pesticida.
  • Jedan uzorak jagoda pokazao je 20 različitih pesticida.
  • Uzorci špinata imali su prosječno 1,8 puta više ostataka pesticida po težini od bilo kojeg drugog usjeva.

Pesticidi povezani s neplodnošću

Nedavna studija u američkoj medicinskoj udruzi JAMA pronašla je iznenađujuću povezanost između konzumiranja hrane s visokim udjelom ostataka pesticida te problema plodnosti među ispitanicima.

Žene koje su potvrdile da jedu dva ili više obroka na dan koji sadrže više ostataka pesticida, imale su 26% manje vjerojatnosti da će imati uspješnu trudnoću za razliku od onih sudionica koje su jele manje obroka takve hrane.  Prethodna studija koja je vršila ispitivanje muških sudionika pokazala je slične povezanosti između potrošnje hrane s visokim udjelom ostataka pesticida i reproduktivnog zdravlja. Oba su istraživanja proizašla iz problema parova koji su tražili liječenje u klinici za plodnost te je otkriveno da frekvencija jedenja voća i povrća s manje ostataka pesticida nije bila povezana s rezultatima plodnosti.

Postoji i "čistih 15"

Da ipak nije sve tako crno, tu je i "čistih 15", popis proizvoda s najmanje vjerojatnosti da će sadržavati ostatke pesticida, a uključuje: avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, zamrznuti grašak, papaju, šparoge, mango, patlidžan, dinje "medna rosa", kivi, dinje "cantaloupe", cvjetaču i brokulu. Relativno malo pesticida otkriveno je u tim namirnicama, a testovi su pokazali nisku ukupnu koncentraciju ostataka pesticida.

Ključni pronalasci pokazali su:

  • Avokado i slatki kukuruz bili su najčišći. Manje od 1 posto uzoraka pokazalo je bilo koji otkriveni pesticid.
  • Više od 80 posto ananasa, papaja, šparoga, luka i kupusa nisu imali pesticidnih ostataka.
  • Nijedan uzorak voća iz "čistih 15" nije bio pozitivan na više od četiri pesticida.
  • Višestruki ostatci pesticida su iznimno rijetki u "čistih 15". Samo njih 5% imalo je dva ili više pesticida.

Tagovi

Zagađenost pesticidima Pesticidi u povrću Pesticidi u voću Neplodnost Vodič Pesticidi EWG


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]