Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 18.08.2020. 16:30

Priobalje: Veći broj požara i više izgorjelih površina nego prošle godine

Statistički gledano, broj se požara u odnosu na prošlu godinu smanjio za više od 16 %, a dok je izgorjela površina ukupno povećana za 22%. 

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica
  • 96
  • 116
  • 0

Prema podacima Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice u Republici Hrvatskoj je od 1. siječnja do 15. kolovoza ukupno zabilježeno 4.693 požara otvorenog prostora, pri čemu izgorjela površina iznosi 39.111 ha, a indeks opožarene površine 8,33. Statistički gledano, broj se požara u odnosu na prošlu godinu smanjio za više od 16%, a dok je izgorjela površina ukupno povećana za 22%. 

Na području priobalnog i kraškog područja ukupno je zabilježeno 3.294 požara što je povećanje za 2 % u odnosu na prošlu godinu dok je izgorjela površina ukupno iznosi 30.455 ha, što je povećanje za 69% u odnosu na 2019. godinu.

Podsjećamo, vatra je nedavno progutala čak 30 hektara pšenice na području Osječko-baranjske županije, a dva glavna uzroka bili su zapaljenje kombajna i suhog raslinja.

Vatra progutala gotovo 30 hektara pšenice, uzrok zapaljenje kombajna i suhog raslinja

Također, veliki broj požara zabilježen je i u travnju, a najviše je gorjelo na području Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. 

"Požarna sezona još traje, a sve su snage i dalje aktivne u njezinom provođenju. Ona je dosta sušna, a najčešći uzrok su suha grmljavinska nevremena", otkriva glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković dodavši da se u Divuljama (istočno od Trogira) tijekom cijelog ljeta nalazi Operativno vatrogasno zapovjedništvo koje prikuplja podatke, a požari se brzo uočavaju te se i brzo stavljaju pod kontrolu. 

Svi požari uspješno ugašeni

Da je tome tako svjedoče i brojke, jer unatoč povećanju broja požara na priobalju, svi su u vrlo kratkom razdoblju lokalizirani. Tucaković je pojasnio i kako je povećanje broja opožarene površine posljedica velikih požara na Svilaji, Velebitu i Dinari, a koji su došli iz Bosne i Hercegovine te su uspješno ugašeni, a njihovo je širenje spriječeno. 

Požari i dalje haraju Hrvatskom: Držite se pravila kompostiranja biljnog otpada!

“Bile su to fronte požara po petnaestak kilometara, ali su uspješno ugašene. I dalje je aktivno 12 vatrogasnih dislokacija raspoređenih od Istarske do Dubrovačko-neretvanske županije, sa 72 vatrogasca u jednoj smjeni. Možemo biti zadovoljni s tijekom ove sezone, a vatrogasci će poduzeti sve da tako i ostane“, istaknuo je zapovjednik te zaključio i kako su vatrogasci odradili više od 500 intervencija u saniranju nedavnog nevremena na području Grada Zagreba i okolnih županija.


Tagovi

Požari Hrvatska Priobalje Suša Slavko Tucaković


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.