Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 13.01.2023. 15:00

Priljev ukrajinskih žitarica je velik - EK tvrdi da radi na rješenju

Zbog žitarica koje iz Ukrajine dolaze putevima solidarnosti, najviše su oštećeni poljoprivrednici u pograničnim regijama susjednih zemalja

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 322
  • 39
  • 0

"Molim vas, odnesite ove proizvode u Afriku gdje im stvarno trebaju", stoji u poruci rumunjskog poljoprivrednika, a koju je pročitao zastupnik te zemlje u Europskom parlamentu, Daniel Buda opisavši stanje u kojem su se našli njegovi sunarodnjaci. Kaže, ondje su proizvođačke cijene kukuruza pale daleko ispod troškova proizvodnje, što je navelo poljoprivrednika da ne požnje 200 hektara ovog usjeva. "Prepustit ću to divljim životinjama jer se žetva ne isplati", objasnio je u poruci. 

Ovo je samo jedna od reakcija koje dolaze iz Rumunjske, ali i Poljske, a vezane su uz ukrajinske žitarice koje, umjesto da budu transportirane u zemlje gdje je najviša potreba, ostaju u susjednim državama i ruše cijenu domaćoj robi, navodi Euractiv.  

Putem solidarnosti do bankrota? 

Naime, krajem svibnja 2022. dok je još uvijek bilo nemoguće prevoziti robu preko crnomorskih luka, pokrenut je takozvani put solidarnosti, kako bi se pomoglo Ukrajini u izvozu poljoprivrednih proizvoda željezničkim, cestovnim i riječnim prometom. 

Ova se odluka pokazala uspješnom jer je, primjerice, u prosincu na taj način izvezeno 3 milijuna tona žitarica. "Nitko nije predvidio ovu razinu uspjeha kada su pokrenuti putevi solidarnosti, ali to ima svoju cijenu u smislu poremećaja na tržištu u susjednim zemljama", izjavio je Michael Scannell, zamjenik glavnog direktora za poljoprivredu i ruralni razvoj u EK, tijekom sastanka Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta ovaj tjedan. 

Umjesto da su samo transportirane preko susjednih zemalja do EU i globalnog tržišta, velike količine žitarica su "zaglavile" u pograničnim regijama te istisnule lokalne proizvođače, isticali su tamošnji poljoprivrednici. Tako su u rujnu rumunjski ratari upozorili da ih priljev ukrajinskih žitarica gura blizu bankrota.

Krajem prosinca su reagirali i Poljaci koji naglašavaju da je tržište prezasićeno što je posljedično smanjilo otkupne cijene. Sve je tada komentirao i Janusz Wojciechowski, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu. 

Nekontrolirani uvoz iz Ukrajine: Poljski farmeri na ulicama - Wojciechowski zaprijetio?

EK je za to vrijeme negirala nepovoljan utjecaj na tržište. Ipak, Scannell je u svom obraćanju priznao da se problem treba riješiti, a tvrdi i da Komisija jako vodi računa o tome.

EK puno ulaže, ali u što? 

Kaže da je potrebna bolja logistika, odnosno veze cestovnog, željezničkog i riječnog prometa, ali i bolji skladišni kapaciteti u navedenim zemljama.

"U tom se pogledu mnogo ulaže", naglasio je, ali nije precizirao niti iznos niti vremenski okvir kao što nije otkrio odakle dolaze takva ulaganja - iz EU, nacionalnih ili privatnih fondova.

Za to vrijeme, poljoprivrednici poput onoga s početka priče čekaju rješenje, komentirao je Buda i optužio Komisiju da samo donosi zaključke umjesto da poduzima mjere.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Poremećaji na tržištu Cijene žitarica Putevi solidarnosti Michael Scannell Daniel Buda Bankrot


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]