Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna poljoprivreda
  • 08.12.2020. 07:30

Prihodi za digitalnu poljoprivredu do kraja godine procijenjeni na 6,2 milijarde dolara

Tvrtke u poljoprivrednom sektoru trenutno se prilagođavaju "novom normalnom". U potrazi za pitanjem kako osigurati nesmetanu proizvodnju, a da pritom fizički kontakti budu svedeni na minimum, kao najbolje rješenje javili su se roboti i dronovi. 

Foto: Bigstock/ekkasit919
  • 167
  • 36
  • 0

Povećana potražnja za poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, veća sklonost potrošača prema višim standardima sigurnosti i kvaliteti hrane te manjak sezonske radne snage tijekom pandemije rezultirali su sve većim interesom za ulaganje u robote, dronove i ostalu automatizaciju u poljoprivredi.

Prema zadnjoj procjeni nizozemske banke ABN Amro, globalno tržište digitalne poljoprivrede povećat će se s 5,6 milijardi dolara na 6,2 milijarde do kraja 2020. godine, navodi marketsandmarkets.

"Daljnji porast trenda rezultirat će udvostručenjem prihoda u sljedećih pet godina", poručuju iz ove banke. 

"Novo normalno" su roboti i dronovi kao radnici

Kao i svi drugi, tvrtke u poljoprivrednom sektoru trenutno se prilagođavaju "novom normalnom". U potrazi za pitanjem kako osigurati nesmetanu proizvodnju, a da pritom fizički kontakti budu svedeni na minimum, kao najbolje rješenje javili su se roboti i dronovi. 

Na poljima nema radnika - tko će spašavati buduće berbe voća i povrća?

Jedna od zemalja koja ima problema s pronalaskom sezonskih radnika je i Velika Britanija čija se poljoprivreda sve više odlučuje na inovacije. 

Podsjećamo, konzorcij iz Britanije, koji podržava razne uzgajivače, ali i surađuje sa Sveučilištem Lincoln ubrzao je određene projekte robotike i automatizacije u nastojanju da se smanji šteta prouzročena nedostatkom radne snage na farmama.

Tvrtka Dogtooth Technologies iz Cambridgea razvija nekoliko prototipova ovakvih berača, a najviše pažnje polaže u onoga koji bere jagode. "Završavamo posljednja testiranja i dokazujemo financijsku održivost, a nakon toga ćemo biti spremni za povećanje proizvodnje", izjavio je tada osnivač i glavni izvršni direktor Ed Herbert.

O digitalizaciji će ovisiti i prihod budućih poljoprivrednika

No, da naglasimo, digitalizaciju poljoprivrede nije stvorila pandemija. O njoj se govori već godinama, a trenutna situacija samo je istaknula njezinu važnost. Također, čini se da će ona, kao ključan element EU-ovog Zelenog te plana za oporavak, nastaviti razvijati kako se industrija bude kretala prema izgradnji održivijeg i sigurnijeg lanca opskrbe hranom.

Što donosi Zeleni plan osim dilema i neizvjesnosti?

Zato je važno percipirati digitalnu budućnost jer će i prihod budućih poljoprivrednika svakim danom sve više ovisiti o njoj. Integracija digitalnog u poslovanje i ekonomske sustave izazov je nadolazećih godina. Infrastruktura se razvija, rastu brzine interneta kao i područja dostupnosti, a on čak danas ulazi u prostor definicije osnovnih ljudskih prava. 


Tagovi

Digitalna poljoprivreda Covid-19 Globalno tržište Sezonski radnici Roboti


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]