Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farmers of Europe
  • 31.08.2020. 10:30

Priča Matije Brinjaka u časopisu Farmers of Europe

Sjajni Matija Brinjak zaintrigirao je i Nizozemce. Suradnjom s Agroklubom, poticajna priča našeg mladog poljoprivrednika objavljena je u časopisu Farmers of Europe, a dostupna je na engleskom, francuskom i nizozemskom jeziku.

Foto: Matija Brinjak
  • 547
  • 342
  • 0

Da je sjajan, znali smo još pri nastajanju teksta. No, Matija Brinjak zaintrigirao je i Nizozemce. Suradnjom s Agroklubom, poticajna priča našeg mladog poljoprivrednika objavljena je u časopisu Farmers of Europe, a dostupna je na engleskom, francuskom i nizozemskom jeziku! 

Podsjećamo, u svom malom selu, Velikom Banovcu u okolici Pakraca, Matija je jedini proizvođač voća, a od ove godine i povrća. Bez ikakvog iskustva upustio se u proizvodnju jagoda. Sve je financirao vlastitim sredstvima, a trud uložen u ovo voće isplatio se već u prvoj berbi, kada je mladi poljoprivrednik ubrao 2 tone slatkih plodova. Ove godine proizvodnju širi na lubenice i zelenu salatu, a njegovim planovima ni tu nije kraj.

"Da mi je netko prije deset godina rekao da ću se baviti poljoprivredom, odgovorio bih 'nema šanse'. Ipak, upravo sam u poslu pod vedrim nebom pronašao sebe“, rekao nam je ovaj 29-godišnji medicinski tehničar.

Kada je kretao u ovaj posao, prisjetio se, obišao je desetak OPG-ova kako bi, kroz razgovor s iskusnim uzgajivačima, dobio bar neku korisnu informaciju, savjet ili smjernicu, no nije naišao na dobru volju.

Matija (29): Ne gledajmo jedni druge kao konkurenciju, što nas je više bit će manje uvoza

"Informacije sam dobivao teško, na kapaljku te sam gotovo sve morao učiti sam. Želim da se takav loš odnos među domaćim poljoprivrednim proizvođačima promijeni. Ne trebamo jedni druge gledati kao konkurenciju jer što je više kvalitetnih, domaćih proizvođača to će na tržištu biti manje uvoznih proizvoda“, naglasio je ističući kako se, kroz praksu, uvjerio da je cijena voća i povrća ipak mnogo manje bitan faktor od kvalitete. 

From a desk to the farm, how strawberries changed Matija's life 

Koliko je zapravo odličan primjer, sada će moći pročitati daleko veća publika, a mi vam s ponosom predstavljamo časopis. 


Tagovi

Matija Brinjak Farmers of Europe Uzgoj jagoda Mladi poljoprivrednik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]