Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzorna seoska žena
  • 19.10.2018. 12:00

Približio se i 19. izbor najuzornije hrvatske seoske žene, tko će naslijediti Renatu Bedeković?

U nedjelju se održava 19. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene. Pogledajte tko su ovogodišnje kandidatkinje!

Foto: Facebook/Uzorne Hrvatske Seoske Žene
  • 671
  • 33
  • 0

Već 19. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene održat će se u nedjelju, 21. listopada na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Za titulu najuzornije natječe se 20 sjajnih žena iz 14 županija i Grada Zagreba, a ocjenjuje se apsolutno sve. Kako je istaknula predsjednica Udruge Uzorne hrvatske seoske žene, Katica Jerleković, moraju najprije biti aktivne na nekom OPG-u. "Ne traži se najveći patnik, najveći OPG, ne traži se najveća ljepota već mora apsolutno sve biti zaokruženo u toj ženi da zna sama prezentirati svoj OPG, svoju županiju, mjesto i udrugu", rekla je nedavno na prijemu kod zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. 

A tko su ovogodišnje kandidatkinje koje su se predstavile na profilu Uzorne Hrvatske Seoske Žene?

Nikolina Anić predstavlja Ličko-senjsku županiju, dolazi iz Krasnog, udana, majka troje djece. Voditeljica OPG-a koji se bavi isključivo poljoprivredom i obraduje 30 hektara zemlje. Glavna djelatnost je uzgoj mliječnih krava (20 komada). Godišnje preradi 50.000 kg mlijeka u više vrsta sireva koje prodaje na kućnom pragu. Smješteni su na obroncima Velebita. Nagrađivana je mnogobrojnim nagradama.

Željka Tomašec, predstavlja Zagrebačku županiju, dolazi iz Jablanovca, udana, majka dvoje djece i baka dvoje unučadi. Članica je OPG-a koja se bavi uzgojem svinja i uzgojem rasplodnog materijala njemačkog landrasa. Posjeduju 63 krmača i 220 odojka. Obrađuju 100 ha zemlje, uzgajaju 30 vrsta domaćeg povrća kojeg prodaju na tržnici ili pretvaraju u zimnicu za daljnu prodaju. U plastenicima uzgajaju flance i cvijeće. Nagrađivani su nizom medalja, a "najsvježija" je titula Najuzirnije seoske zene Zagrebačke županije.

Renata Šinko, predstavlja Zagrebačku županiju, dolazi iz Donje Pušče, udana, majka troje djece. Članica je OPG-a koji se bavi bučama golicama, raznim žitaricama i domaćim raznovrsnim životinjama. Obrađuju 18 ha zemlje. Imaju široku paletu proizvoda i cjelokupni proces proizvodnje rade na svom gospodarstvu. Proizvode raznovrsne sireve koji se prodaju na kućnom pragu. Nagrađivani nizom nagrada, a najveći ponos je srebrna medalja na Međunarodnoj izložbi ulja Alpe Adria.

Renata Bedeković najuzornija hrvatska seoska žena!

Božica Vrhovec, predstavlja Zagrebačku županiju, dolazi iz Pluske, Općina Luka. Udana, majka cetvero djece. Članica OPG-a koji se bavi uzgojem muznih krava i ratarstvom. Na svojoj modernoj farmi ima 150 krava junadi i teladi, obrađuju 150 ha zemlje za potrebe farme. Otvorili su Mini siranu putem koje prerađuju mlijeko u sve mliječne proizvode. Opskrbljuju 20 trgovina i lanac hotela na Jadranu. Jedina je žena koja vozi i radi s kombajnom.

Ljiljana Hrelec, predstavlja Bjelovarsko-Bilogorsku županiju, dolazi iz Gudovca. Udana,majka dvoje djece. Članica je OPG-a koji se bavi uzgojom svinja (krmača, odojaka i bekona) i ratarstvom. Obrađuju 30 ha zemlje. Sade kukuruz, ječam, pšenicu i soju. Imaju voćnjak, vinograd i staklenik. Na svome domaćinstvu posjeduju stotinjak različite peradi. Obožava raditi različite slastice i delicije za svoje ukućane. Aktivna je članica Udruge žena Gudovec gdje je naučila čunčati (raditi čipku).

Ana Kovačić, predstavlja Grad Zagreb, dolazi iz Sesveta. Udana, majka dvoje djece, baka četvero unučadi. OPG posjeduje plantažu od 2 ha bobičastog voća i starih sorti voća. Posjeduju paletu proizvoda koji se sastoji od sirupa, likera, sokova, džemova i ostatak suše za čajeve. Završila je tečajeve za pletenje košara i etno nakita. Godinama pomaže djeci specijalne bolnice "Bistra" kao i niz udruga za pomoć školskoj djeci. Nagrađivana je nizom priznanja, zahvala i nagrada.

Ljiljana Kolarec, predstavlja Vukovarsko-srijemsku županiju, dolazi iz Bapske. Udana, majka troje djece. Članica OPG-a koji se bavi ratarstvom na 150 ha zemlje. Proizvode ječam pivac, pšenicu, suncokret,s oju i crveni kukuruz za ljudsku prehranu. Svoje proizvode plasiraju u pivovaru i za izvoz. Članica je više udruga, a pri srcu joj je Udruga Srndać što znači da je lovkinja. Bavi se rukotvorinama i prenosi običaje na mlade naraštaje. Velika humanitarka i nagrađivana je brojnim medaljama i priznanjima. Kako bi rekla Liljana, u koje kolo uđes tako i igraš.

Suzana Milovanović predstavlja Brodsko-posavsku županiju, dolazi iz Klokočevika. Udana, majka troje djece. Članica OPG-a koje se bavi voćarskim proizvodnjom koja je zastupljena s 15 ha jabuka, 1.5 ha šljiva,1 ha krušaka,1 ha marelica i 1 ha trešnji. Uz to obrađuju jos 10 ha zemlje gdje siju kukuruz šećerac. U obitelji živi 10 članova od kojih je petero dječice vesele, koji rade kao i roditelji. OPG svoje vocć i sokove plasira na daljnu prodaju. Kad nađe slobodnog vremena izrađuje ručne radove i nošnje za svoju djecu.

Renata Plečić, predstavlja Osječko-baranjsku županiju, dolazi iz Valpova. Udana, majka troje djece. Nositeljica OPG-a koji se bavi uzgojom ovaca i koza, proizvodnjom mlijeka i mesa i ratarskom proizvodnjom. Obrađuju 10 ha zemlje. Posjeduje 80 komada ovaca i koza. Proizvodi raznovrsne sireve koje prodaje dugogodšnjim kupcima. Neobična Renata bavi se zidanjem, humanitarnim radom i pjevanjem u crkvenom zboru.

Silvija Terlević, predstavlja Istarsku županiju, dolazi iz Sv. Lovreca. Udana, majka troje djece. Nositeljica OPG-a koji se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom. Posjeduje 20 komada Istarskog goveda, 40 kom simentalnih krava, 7 magaraca itd. Na imanju radi cijela obitelj. Proizvode sir, hranu za stoku. Silvija govori tri strana jezika, članica je mnogih udruga i nagrađivana je mnogobrojnim nagradama.

Božica Perić, predstavlja Osječko-baranjsku županiju. Dolazi iz Viškovca. Udana, majka četvero djece. OPG se bavi ratarsko-stočarskom proizvodnjom.
Na svojem imanju uzgajaju mliječne krave, posjeduje 250 krava, telad i junice. Dio mlijeka prodaju na tržištu, a dio prerađuju u razne vrste sireva u svojoj mini sirani. U ratarskoj proizvodnji obraduju 250 ha zemlje. Cijela obitelj odrađuje posao na OPG-u. Dobitnica je mnogih nagrada, zahvala i pohvala.

Nataša Abramović, predstavlja Požeško-slavonsku županiju, dolazi iz Čaglina. Udovica, majka dvoje djece. Nositeljica obrta koji se bavi uzgojom šaranske mlađi na površini ribnjaka pod vodom od 5 ha. Obrađuje 21 ha kompletne povrsine. Nakon brojnih birokratskih prepreka, tek 20 godina kasnije (ovih dana) uspjela je ishoditi i registrirati obrt "Ribnjaci Abramović". Suprug je umro i nije dočekao registraciju. Na ribnjaku joj pomaže sin. U budućnosti želi otvoriti vrata turizma, pripremati delicije svog kraja.

Melita Vrbanek, predstavlja Karlovačku županiju. Dolazi iz Zorkovac Vivodinski (Ozalj), udana, majka troje djece. Nositeljica OPG-a koji se bavi vinogradarstvom, vinarstvom, a u sektoru ekološke proizvodnje ovčarstvom (60 kom), uzgojem žitarica, heljde i uljarica (buča golica), posjeduje konje.
Obrađuje 45 ha zemlje, 3 ha vinograda s raznovrsnim vrstama grožđa. Na 12 ha ima usjeve heljde i buča uljarica. U skoroj budućnosti sa suprugom planira otvoriti kušaonicu domaćih delicija. Za svoje proizvode nagrađivana je nizom medalja, zahvalnica i pohvalnica.

Branka Tatalović, predstavlja Karlovačku županiju. Dolazi iz Drežnica (Ogulin). Udana, majka četvero djece. Nositeljica je OPG-a, bavi se uzgojem krava (šest komada), 70 ovaca, konjima, svinjama, kozama i ratarstvom, a ponajviše uzgojem krumpira. Obrađuje 40 ha zemlje, radi sireve zimnice, pekmeze, rakije. U skoroj budućnosti želi otvoriti seoski turizam. Završila je razne edukacije za siraricu, mljekaricu, kuharicu, informatičarku. Svoje eko proizvode prodaje na kućnom pragu. Članica je Hrvatskog lovačkog saveza te i lovkinja.

Marjanka Fržop, predstavlja Šibensko-kninsku županiju. Dolazi iz Vodica. Udana, majka dvoje djece. Nositeljica OPG-a od 2009. i od samog početka preferira ekološki uzgoj maslina. 2017 godine u obiteljskoj kući u centru Vodica otvara kušaonicu maslinovog ulja. Posjeduje certifikat za ocjenjivanje maslinovog ulja. Članica je Udruga, LAG-a, društveno aktivna i s mnogo medalja i priznanja.

Damira Bojčić, predstavlja Šibensko-kninsku županiju. Dolazi iz Ružića. Udana, majka troje djece i baka dvoje unučadi. Nositeljica OPG-a od 2003. bavi se uzgojem goveda (20) i svinja, proizvodnjom mlijeka i sira raznih vrsta i oblika. Uzgaja Holstein i Simetalsku pasminu. Gospodarstvo se bavi ratarskom proizvodnjom i obrađuje 50 ha zemlje. Za svoje proizvode nagrađivana je s niz medalja i pohvala.

Božena Gabrilović Štrkalj, predstavlja Šibensko-kninsku županiju. Dolazi iz Otavica. Udana, majka troje djece. Nositeljica je OPG-a. Sa suprugom bavi se uzgojem krava (5), ovaca (50) i koza (30), osim toga imaju 10 ha obradive zemlje. Proizvode povrće, voće te vinovu lozu podignutu na pergolu. Svoje eko proizvode prodaju na štandu u Drnišu i na kućnom pragu.

Miranda Matijaš predstavlja Splitsko-dalmatinsku županiju. Dolazi iz Marina. Udana, majka troje djece. Završila srednju pomorsku školu, smjer nautika, otisnula se na more u svojstvu kadeta na jednu godinu. Suprug i sin su pomorci, kćer se zaredila u časnu sestru u Sv. Vinka, a druga kćer je uspješna studentica. Nositeljica je OPG-a. Raspolaže s 250 stabala maslina i 5.500 trsova vinove loze, podiže i nasad smilja. Za svoje proizvode nagrađivana je nizom medalja i pohvala.

Nataša Veić predstavlja Varaždinsku županiju. Iz Lepoglave, udana, majka dvoje djece i baka. Završila je policijsku akademiju, zvanje prvostupnica kriminalistike. Radi kao samostalna nadzornica pravosudne policije u kaznionici Lepoglava. Diplomirala je na studiju Odnosi s javnošću i stekla zvanje magistre. Na njenom gospodarstvu zajedno sa suprugom bavi se uzgojom jabuka, šljiva, vinove loze. 2015 godine počinju se baviti sibirskom borovnicom te imaju zasađenih 1.200 sadnica. Na površini od 1 ha zasadili su buče. Predsjednica je Udruge agro-turističke klaster Lepoglava i članica Udruge Lepoglavske čipke.

Mateja Lesičar predstavlja Krapinsko-Zagorsku županiju. Dolazi iz Lobora. Udana, majka dvoje djece. Magistra ekonomije i nositeljica licitarskog obrta i time je najmlađa samouka licitarka u Hrvatskoj. Posjeduje markicu odnosno naziv obrta s tradicijom i njeno je ime upisano u maleni broj takvih obrta. Sa suprugom posjeduje 2 ha vinograda raznih sorti i sudjeluje u svim poslovima do krajnjeg rezultata. Mateja izvezuje razne mustre na stoljnacima od kukuruznog platna te izrađuje zlatovez. Izradila je stup na mladomisničkoj misnici vlč. Matije Novačkog. Za svoje proizvode nagrađivana je nizom medalja i pohvala.

Podsjećamo, Renata Bedeković iz Jakuševca najuzornija je hrvatska seoska žena 2017. godine. Predstavnica Grada Zagreba laskavu je titulu osvojila na 18. izboru najuzornije seoske žene održanom u Karlovcu, između još 13 kandidatkinja.


Tagovi

Uzorna seoska žena Zagreb Izbor Uzorne hrvatske seoske žene


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).