Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 03.08.2022. 10:30
  • Šibensko-kninska, Vodice

Prestanimo paliti vatru! Samo jučer kod Vodica opožareno je 250 ha borove šume i smrike

Uzroci su različiti, ali uvijek je jako bitan ljudski faktor, upozorio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

Foto: HVZ
  • 172
  • 70
  • 0

Požari na području Šibensko-kninske županije su lokalizirani, a tijekom noći su vatrogasci dežurali na požarištima, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Samo u požaru otvorenog prostora na području Vodica, na Vodičkoj zaobilaznici, zahvaćena je trava, nisko raslinje, smrika i borova šuma na površini od 250 hektara.

U gašenju je, podsjećaju, sudjelovalo 74 vatrogasaca sa 26 vozila te 4 Canadaira i 3 Air Tractora, a tijekom noći organizirano je dežurstvo od strane IVP Šibenik, JVP Vodice i Šibenik, DVD-a Vodice, Šibenik, Pirovac, Brodarica-Krapanj, Zablaće i Tisno sa ukupno 41 vatrogascem i 14 vozila.

Dežurstvo je bilo organizirano i na području Dubrave, Podi kod Šibenika. Požarom je ondje zahvaćena trava, nisko raslinje, hrastova i borova šuma na površini od 8 ha, a u gašenju je ukupno sudjelovalo 38 vatrogasaca sa 14 vozila te dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 i dva Air Tractora. 

Oproštaj od smrtno stradalog kolege 

Vatrogasci su tijekom noći radili na sanaciji požarišta na području Murvica na otoku Braču, koji je jučer u kratkom roku lokaliziran od trenutka dojave. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 37 vatrogasca sa 13 vozila iz DVD-a Bol, Supetar, Milna, Selca, Pučišća, SIVP Bol i jedan protupožarni helikopter Mi-8 MTV sa uređajem za gašenje, a izgorjelo je oko 3 ha trave, niskog raslinja i borove šume. 

Ivana Čavlina Tomašević: Velika opasnost od požara širi se i na unutrašnjost Hrvatske

Požar na području Ljubača, iznad Zatona, u kojem je tijekom gašenja smrtno stradao vatrogasac Goran Komlenec od kojega su se jučer sirenama diljem Hrvatske oprostile kolege, je lokaliziran, a tijekom noći obavljalo se dežurstvo sa 3 vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Dubrovački vatrogasci. Na ovome je požaru ukupno sudjelovao 101 vatrogasac sa 26 vozila, a opožarena površina iznosi 87 ha.

IZ HVZ-a poručuju da je i dalje aktivan požar otvorenog prostora na području Lovinca – Tulove Grede za koji je dojava stigla 31. srpnja. Njime je bilo zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom jučerašnjeg dana bilo je angažirano 8 vatrogasaca iz DVD Velebit-Lovinac radi sanacije i dežurstva na terenu, a požarište i dalje nadgleda DVD Velebit-Lovinac sa dva vatrogasca i jednim vozilom.

Prijete nam katastrofalni požari

Da nam prijete katastrofalni požari, upozorio je jučer glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

"Prestanimo paliti vatru. Ekstremno je sušno razdoblje. Sve je dehidrirano u prirodi i gori kao barut", rekao je za N1 navodeći da će se taktika gašenja morati promijeniti. 

Mora se, upozorio je, reagirati sa što više snaga u što kraćem vremenu, jer požari su ekstremni, brzi, inače bi bilo katastrofalnih požara kakve gledamo po Europi i Mediteranu.

"Trebat će uvesti i nova sredstva, obavezno uvesti retardante kako bi se požar što prije primirio te da bi se moglo što lakše pristupiti gašenju", rekao je i upozorio da su uzroci požara različiti, no da je uvijek jako bitan ljudski faktor. 


Tagovi

Požar HVZ Gašenje požara Vatrogasci Slavko Tucaković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).