Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Ukrajini
  • 24.03.2022. 15:00

Prepolovljena proljetna sjetva u Ukrajini dovest će do neviđene migracijske krize?

Polovica afričkog uvoza pšenice dolazi iz Ukrajine i Rusije, koja je također veliki izvoznik gnojiva. David Beasley, izvršni direktor WFP-a upozorava na politički kaos i neviđenu migracijsku krizu

Foto: Depositphotos/Ivanov
  • 1.927
  • 355
  • 0

Južne oblasti Ukrajine, Odeška i Mikolajivska prve su započele kampanju proljetne sjetve, izvijestilo je tamošnje Ministarstvo agrarne politike i hrane ovoga tjedna. 

"Do 22. ožujka zasijano je 30 tisuća ha jarog ječma od planiranih 750 tisuća ha. Poljoprivrednici Mikolajivske oblasti nastavljaju s primjenom gnojiva za ozime usjeve. Počeli su sijati i grašak", poručili su . Ondje ratri imaju 70 posto potrebnih količina sjemena, a u Odeškoj 80 posto sjemena, 62 posto sredstava za zaštitu bilja i 46 posto potrebnog goriva.

Za sada se poslovi provode na 2 posto teritorija Ukrajine, jer je vrijeme postalo povoljnije, piše apk-inform. Ratari su prilično dobro pripremljeni za terenske radove, rekao je zamjenik ministra poljoprivredne politike i hrane Ukrajine Taras Vysotsky dodavši da su spremni i oni diljem zemlje čiji teritorij nije zahvaćen ratom. 

"Ukrajina ima oko 30 milijuna ha obradivih površina. Dio njih je miniran. Međutim, ovo područje nije kritično za sjetvu i osiguravanje prehrambene sigurnosti Ukrajine i zemalja ovisnih o uvozu", zaključio je. 

Suša bi mogla utjecati na sjetvu

Iako ove vijesti djeluju optimistično, izjava ministra agrarne politike i hrane, Romana Leshchenka za reuters nije ni malo utješna. Naime, kaže kako bi se površina pod sjetvom proljetnih usjeva u toj zemlji mogla više nego prepoloviti, s prošlogodišnjih 15 na oko 7 milijuna hektara. Primjerice, očekuje do 3,3 mil. ha kukuruza u odnosnu na 5,4 mil. ha u 2021. 

Ministarstvo je pozvalo ratare da siju više jare pšenice, ječma, heljde, zobi i prosa. Nije dao prognozu za ove kulture, ali je rekao da bi pretjerano suho vrijeme moglo utjecati na sjetvu.

Kada je riječ o ozimoj pšenici, nje je posijano na 6,5 milijuna hektara, ali je moguće da će požnjeveno biti tek s oko 4 mil. ha zbog rata koji se odvija u mnogim ukrajinskim regijama. 

Na sve se nadovezala i suša (Foto: M.Popić)

Očekuju se i upola manje površine pod suncokretom, po čijoj je proizvodnji Ukrajina najveća u svijetu, prenosi farmpolicynews. Isto je i s drugim uljaricama pod kojima bi moglo biti zasijano oko 3,5 do 4 milijuna hektara, što je pad u odnosu na 6,8 milijuna prošle godine. 

Politički kaos i migracijska kriza

Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u utorak talijanskom parlamentu da bi ruski napad na Ukrajinu mogao izazvati glad u zemljama širom svijeta. Kako smo pisali, iz te je zemlje trenutačno zaustavljen izvoz žitarica, što znači da će se svijet, ako se rat nastavi, suočiti s nedostatkom od 6 milijuna tona ukrajinske pšenice i 15 milijuna tona kukuruza. Budući da je obustavljen i izvoz iz Rusije, iz nje neće biti isporučeno oko 8 milijuna tona žitarica.

Na ozbiljnu nestašicu i glad upozorava i David Beasley, izvršni direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) koji je za Politico izjavio kako će ova situacija gurnuti najsiromašnije i glađu najopustošenije regije u politički kaos te stvoriti neviđenu migracijsku krizu. 

Polovica afričkog uvoza pšenice dolazi iz Ukrajine i Rusije, koja je također veliki izvoznik gnojiva. Što se tiče Ukrajine, njen izvoz je zaustavljen, a njezina sposobnost da ove godine nastavi uzgoj hrane visi o koncu. Prijelomna točka će doći na jesen, rekao je Beasley, kada će se vjerojatno osjetiti puni utjecaj prekida rata. 

Povećati donacije WFP-u

"Ako mislite da sada imamo pakao na zemlji, samo se pripremite", upozorio je. "Ako ne budemo brinuli o sjevernoj Africi, sjeverna Afrika će doći u Europu. Ako ne budemo brinuli o Bliskom istoku, Bliski istok će doći u Europu."

Sada treba brinuti o Africi i Bliskom istoku (Foto: Depositphotos/dpreezg)

Istaknuo je da WFP ima manjak od 8 milijardi dolara zbog inflacije uzrokovane pandemijom Covida, klimatskim šokovima i neriješenim ratovima. Ova organizacija koja je dobitnik Nobelove nagrade za mir 2020. ovisi o donacijama vlada i privatnih donatora. Beasley smatra kako se one trebaju povećati da bi se sačuvao mir u svijetu, a zbog čega je u hitnoj misiji prikupljanja sredstava u Bruxellesu, gdje je u utorak razgovarao s dvojicom povjerenika EU. 

Ako se kriza s hranom izmakne kontroli i svijet se suoči s kritičnim nedostatkom opskrbe, bogati Zapad neće biti pošteđen političkih nemira, zaključuje Eddy Wax, novinar portala Politico. 


Tagovi

Sjetva u Ukrajini Proljetna sjetva Kriza Glad David Beasley Svjetski program za hranu Nestašica hrane


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]