Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • In memoriam
  • 03.10.2022. 15:15

Preminuo je Branko Salaj, pokretač neformalne skupine "Živo selo"

Iskrena sućut obitelji i prijateljima.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
  • 292
  • 39
  • 1

Napustio nas je Branko Salaj

Pokretač neformalne skupine "Živo selo“ (2009. – 2015.), član stručnog odbora Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava - Život (2014 – 2022.), makroekonomist i politolog, konzultant i publicist, ministar informiranja u Vladi demokratskog jedinstva RH, od kolovoza 1991. do kolovoza 1992., veleposlanik u Francuskoj (1992-95) i Nizozemskoj (1995-97) te ravnatelj Hine (1997-1999), rođen u Zagrebu 8. kolovoza 1932., preminuo je u Stockholmu 30. rujna 2022. 

"Erudita u punom opsegu te riječi. Jedinstven i gospodin. Znao je što je dobro za pojedinca i za narod. Nije se ustezao napisati. U tome je bio određen, jednostavan i snažan", kaže Miroslav Kovač ispred skupine "Živo selo".

Kako je podsjetio, B. Salaj je u knjizi "Boj za živo selo“, 2017. između ostalog napisao: Kritike, prijedlozi i vizije onoga što se hitno mora poduzeti da se izbjegne potpuni slom sela i da ga se okrene na put oporavka i rasta, moraju nadvladati tešku društvenu i birokratsku inerciju i kratkovidno protivljenje ušančenim interesima lobija.

(...) u svom radnom angažmanu seljak jedva da i misli na pojmove kao što su radno vrijeme ili godišnji odmor. To je razlog da se seljaka u sređenim državama demokratske tradicije posebno cijeni i zato ga državne i civilne strukture uvažavaju kao zaslužnog i požrtvovanog člana zajednice.

"Biti s njim, provesti vrijeme u razgovoru, šetnji, vožnji, sastancima, izgradnji tekstova, analizama, razmjeni poruka do ranih jutarnjih sati, jer rokovi i načela se poštuju, dogovoreno je obveza, privilegija je više nego išta drugo. Učiti od njega i s njim, bilo je nezaboravno i vrijedno iskustvo života, a biti prijatelj, zadovoljstvo koje nema cijenu", opisao je. 

Bez dvojbe, kaže, ostavština gospodina Branka Salaja je budućnost. 

"Upućujući duboku i iskrenu sućut njegovoj dragoj obitelji, supruzi Barbari i djeci, reći ćemo: Dragi gospodine Branko, do nove nam prigode, počivali u miru Božjem", oprostili su se članovi skupine "Živo selo". 

Iskrena sućut obitelji i prijateljima 


Tagovi

In memoriam Branko Salaj Živo selo Udruga OPGH Život


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]