Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 03.06.2014. 10:20

Prekršen Zakon o državnim potporama?

Potpore nisu srezane proporcionalno, već diskrecijski, a poljoprivrednici još nisu dobili odluke o isplati za 2012. godinu. Jakovina je, kažu, isplatom potpora za 2012. dvaput prekršio zakon.

Foto: depositphotos.com
  • 1.541
  • 220
  • 0

Miroslav Kovač, tajnik u Udruzi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život, ističe kako su izgubili gotovo godinu dana u traženju odgovora na pitanje zašto potpore nisu isplaćene prema zakonskim odredbama, već prema diskrecijskoj odluci ministra te zbog čega gospodarstva nisu dobila pojedinačne odluke o isplaćenim potporama? "Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina isplatom potpora za proizvodnu 2012. dva je puta prekršio Zakon o državnim potporama u poljoprivredi." Tvrde to u Udruzi Život, a s njima se slaže i 60.000 obitelji koje više od poljoprivrede ne mogu živjeti. Hoćemo li uskoro, po uzoru na Bjelorusiju, uvesti i kmetsvo? Bjelorusija naime, više neće dopustiti farmerima da napuste svoja radna mjesta, kao što je to u slučajevima kada se, uslijed nemogućnosti preživljavanja na selu, žele preseliti u grad. Urbane migracije tamošnjim poljoprivrednicima više nisu dozvoljene. A gdje smo mi u toj priči? Mi se trudimo da do toga ne dođe.

Upravo je zato nekoliko desetaka članova Udruge OPGH od Agencije za plaćanja još u travnju zatražilo odluke. Čim ih dobiju, namjeravaju podići tužbe radi zaštite svojih prava. Prema Zakonu o potporama, godišnja financijska omotnica gornja je granica za stvaranje obveza državnog proračuna prema poljoprivrednicima. Ako su sredstva u proračunu manja od iznosa iz omotnice, sve potpore proporcionalno se umanjuju.

Ministar, međutim, tvrde u Udruzi OPG-a, potpore nije srezao proporcionalno, već diskrecijski, neselektivno. Usto, poljoprivrednici još nisu dobili odluke o isplati za 2012. Poljoprivredna gospodarstva koj su do 31. svibnja morala dobiti obračun ukupno isplaćenih potpora za prethodnu godinu, nisu ih dobila. Taj dokument služi kao legitimacija bankama, ali i za tužbu, ocijene li da su im uskraćena prava. "Gornja granica za potpore u 2012. bila je 2,83 milijarde kuna. Isplaćene su 1,73 milijarde, no svi nisu dobili proporcionalnih 71,6 posto. Za šećernu repu, maslinovo ulje i krmače isplaćeno je po 65 posto, mliječne krave 65,4 posto, za duhan 97,9 posto. Odlukom ministra dobro su prošli i farmeri koji tove junad (90,9 posto). Umjesto proporcionalnog smanjivanja potpora, ministar je neka gospodarstva zakinuo do 35 posto", govore iz Udruge OPGH.

Iako je rok za odluke probijen čak 12 mjeseci, Agencija i Ministarstvo to ignoriraju i pozivaju gospodarstva neka se na Agronet-u informiraju o visini potpora za 2013. Zašto se podaci o 2012. skrivaju?

Odluke o isplaćenim sredstvima za 2012. bit će dostupne sredinom prosinca

Iz Agencije odgovaraju: "Korisnici još nisu dobili odluke o ostvarenim izravnim plaćanjima za proizvodnu 2012. s obzirom na to da je veći pritisak od strane poljoprivrednika, pa tako i prioritet Agencije, bio na izdavanju informativnog izračuna za 2013. Što se tiče zakonskih odredbi vezanih za dinamiku isplate za proizvodnu 2012. godinu , čl. 70. st. 6. Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (NN 120/12) propisuje da se isplate za proizvodnu 2012. godinu obavljaju u 2012., 2013. i 2014. godini.

Odluke o odobrenim i isplaćenim sredstvima za 2012. godinu bit će dostupne sredinom prosinca, nakon rekalkulacije raspoloživih sredstava državnog proračuna. Što se tiče objave popisa korisnika u kalendarskoj 2013. godini, Agencija za plaćanja je sukladno Pravilniku o provedbi izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja ("Narodne novine" broj 145/12 i 29/13) obvezna do 30. lipnja 2014. godine objaviti podatke o korisnicima izravnih plaćanja, potpora za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, potpora za ekološku i integriranu poljoprivrednu proizvodnju i potpora za područja s težim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi i iznosima potpore po korisniku po svakoj pojedinoj mjeri u kalendarskoj 2013. godini.

Popis korisnika po isplaćenim potporama Agencija za plaćanja objavljuje nakon okončanja isplate sredstava za pojedinu proizvodnu godinu, odnosno u sljedećoj kalendarskoj godini."

Poljoprivrednici očekuju isplatu milijarde i 400 tisuća kuna za deset dana?

"Početkom godine iz ministrova kabineta najavljeno je da za proizvodnu 2013. u proračunu za potpore ima 1,68 milijarde kuna plus prva isplata od 722 milijuna kn koja dolazi iz europske blagajne. Dosad je isplaćeno milijardu i 22 milijuna kuna, ostatak će kažu, za desetak dana, i to milijarda i 400 tisuća kuna? No, već su se dogodila dva rebalansa proračuna kojima je omotnica za 2013. ostala bez 129 milijuna kuna. Još prije prvog rebalansa Udruzi OPG-a iz ministrova kabineta rečeno je da je nakon donošenja proračuna za 2014. potrebno utvrditi ukupno raspoloživ iznos za proizvodnu 2012. iz proračuna za 2012., 2013. i 2014. i po potrebi provesti umanjenja sukladno zakonu, što može rezultirati poravnanjem iznosa, tj. doplatama ili povratima. A poljoprivrednici još ne znaju kako će biti riješena enigma s potporama iz 2012."

"Odluke za isplatu potpora za 2012., ali i za 2013., bit će dostavljene tijekom godine, nakon isplate drugog dijela poticaja za 2013.," odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede, a pregleda korisnika po isplaćenim potporama za 2012. godinu još uvijek nema. A nema ni dostojnog odgovora koji zaslužuju.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Udruga OPGH Život Miroslav Kovač Rebalans proračuna Pregled korisnika Tužba Godišnja omotnica Tihomir Jakovina Isplaćene potpore Zakonske odredbe Agencija za plaćanja Kmetstvo Kršenje zakona Antun Laslo Reforma ZPP Sredstva Poljoprivredni


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.