Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 23.09.2013. 11:34

Preko trnja do državne zemlje

Je li ovo zakon o prodaji obiteljskih gospodarstava, o pogodovanju velikima, zakon o diskriminaciji jedinica lokalne samouprave, zakon o cvjetanju korupcije, i tko je tu privilegiran, mali ili veliki?

Foto: RGBStock.com
  • 1.179
  • 126
  • 0

Hrvatska ima čak 890 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a od toga je 550 tisuća hektara obuhvaćeno gospodarskim programima, dok je 255 tisuća hektara za sada ostalo izvan tog programa. Činjenica je i da je prošlo već pet mjeseci od usvajanja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a poljoprivrednici još uvijek ne znaju kako se prijaviti na natječaj. Žale se i na sustav bodovanja koji opet pogoduje velikim poljoprivrednicima, jer je 60 bodova od gospodarskog programa, kako kažu mali proizvođači, teško dostići.

Treća nije sreća

Natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Đakova, po četvrti puta je raspisan, u nadi da će se situacija koja obuhvaća 3,8 tisuća ha državnog zemljišta u okolici Đakova, napokon razriješiti. No, zbog velikog broja prigovora, natječaj bi opet mogao ostati bez suglasnosti Agencije za poljoprivredno zemljište.

Naime, Grad Đakovo raspisao je u srpnju 2011. javni natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za ukupnu površinu od 3.282,9100 hektara. Riječ je o većem pojedinačno raspisanom natječaju na području jedinice lokalne samouprave. U studenome 2011. Grad Đakovo raspisao je javni natječaj za zakup za 97 hektara državnog zemljišta. Na prvi natječaj pristigla je 181 ponuda, a na drugi njih 29.

Međutim, na odluke koje je donijelo Gradsko vijeće Đakova za prvi natječaj dostavljena su 102 prigovora, a na drugi natječaj pristigla su dva prigovora. "Agencija za poljoprivredno zemljište idućih će dana Gradu Đakovu poslati pisani odgovor vezano uz odluke natječaja. Prije toga ne možemo iznositi nikakve detalje odgovora jer sudionike natječaja o ishodu natječaja ne možemo informirati preko medija”, stoji u odgovoru Agencije za poljoprivredno zemljište na upit Glasa Slavonije.

Agencija za poljoprivredno zemljište sklopila je tijekom svibnja 2013. sveukupno 176 ugovora o privremenom raspolaganju, na rok do pet godina, s poljoprivrednicima s područja Đakova za ukupnu površnu od 3.505,0080 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Ugovori o privremenom korištenju su bili nužni korisnicima državnog poljoprivrednog zemljišta čiji su ugovori istekli, ali i onima koji su zemljište koristili na temelju jednogodišnjih potvrda, kako bi ostvarili pravo na izravna plaćanja, tj. poticaje. "Grad Đakovo je odlično odradio posao vezan uz privremeno raspolaganje, nije im odbijen ni jedan ugovor, sva dokumentacija je bila uredna”, ističu u Agenciji.

Ipak, Đakovo je svakako sinonim za loše gospodarenje državnim zemljištem. Iako je među prvima raspisao natječaj za zakup državne zemlje, bit će izgleda posljednji u kojem će biti riješen ovaj gorući problem. Sve što poljoprivrednici žele je da natječaj bude proveden do kraja, prema pravilima prema kojima je i započeo. Iako rade svakodnevno na toj zemlji, još uvijek su u neizvjesnosti, a teško je planirati i bilo kakve investicije u vezi unapređenja proizvodnje, jer jednostavno ne znaju na čemu su. Već deset godina, pitanje zakupa nije riješeno, a ulaskom u EU neke stvari će se morati, neovisno o tome je li Ministarstvo nešto radilo po tom pitanju ili ne, požuriti. Strahuje se od raspisivanja novog natječaja prema novom Zakonu, jer smatraju da je zemljište na meti velikih sustava.

Poznato je da Grad Đakovo ima ukupno 3.818,35 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a postoji veliki broj jedinica lokalne samouprave koje imaju čak i više. Tako, primjerice, u Osječko-baranjskoj županiji, Osijek ima 6.318,37 hektara, Našice 5.825,12, Donji Miholjac 5.681,85, Erdut 5.220,12 a Bilje 4.774,15 hektara.

Diskriminacija jedinica lokalne samouprave

Prema novom Zakonu, 50 000 ha dati će se u zakup na 5 godina, a poljoprivrednici će imati sigurnost i pravo na poticaje. Jedno je sigurno, jedinice lokalne samouprave moraju sudjelovati u ovom procesu jer su jedina spona između poljoprivrednika i države, pa makar to bilo samo u skupljanju papirologije. Provedbom Zakona o poljoprivrednom zemljištu očekuje se ubrzavanje raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, povećanje korištenja poljoprivrednih površina i formiranje jezgre poljoprivrednih gospodarstava. Poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države raspolagalo se nekad temeljem programa raspolaganja zemljištem koje su donosile jedinice lokalne samouprave uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede. Međutim, novi zakon donio je ukidanje tih programa te zabranu prodaje zemljišta, a o davanju u zakup sada odlučuje Agencija za poljoprivredno zemljište.

Je li ovo zakon o prodaji obiteljskih gospodarstava, o pogodovanju velikima, zakon o diskriminaciji jedinica lokalne samouprave, zakon o cvjetanju korupcije, i tko je tu privilegiran, mali ili veliki? Svakako, to je jedan oblik centralizacije, ali hoće li to utjecati pozitivno na brzinu upravljanja poljoprivrednim zemljištem, još ne znamo.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Državna zemlja Poljoprivredno zemljište Đakovo Zakon Jedinice lokalne samouprave APPRRR Natječaj za zakup


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]