Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspektorat RS
  • 13.08.2017. 08:00

Preko 2.000.000 KM kazni izrečeno privrednicima

Po nalogu inspekcije uništeno je 4.870 kilograma prehrambenih namirnica.

Foto: Bigstockphoto/jovanmandic
  • 607
  • 30
  • 0

Inspektori Inspektorata Republike Srpske su za šest mjeseci ove godine u spoljnotrgovinskom nadzoru prilikom uvoza, pregledali 53.828 pošiljki različitih vrsta roba: hrane, sjemena, sadnog materijala, predmeta opšte upotrebe i drugo.

Inspekcija je kontrolisala prateću dokumentaciju, vršila organoleprički pregled pošiljki (izgled, miris, boja, deklaracije) i uzorkovala proizvode za laboratorijske analize, a na principu procjene rizika.

30 pošiljki ne ispunjavaju parametre

Od kontrolisanih pošiljki uzeto je 2.178 uzorka, kod kojih je nakon izvršenih laboratorijskih analiza za 30 pošiljki utvrđeno da ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti. Riječ je o 12 pošiljki hrane, osam pošiljki predmeta opšte upotrebe i 10 pošiljki sjemena i sadnog materijala. Po nalogu inspekcije za sve neispravne pošiljke zabranjen je uvoz.

Izrečeni prekršajni nalozi i prijave

U posmatranom izvještajnom periodu u unutrašnjem prometu inspektori Inspektorata Republike Srpske su izvršili 12.960 kontrola, u kojima su u 3.656 slučajeva ili 28% utvrđeni propusti u radu kontrolisanih privrednih subjekata.

Inspektori su izrekli 2.974 upravne mjere, kojima su naložili privrednim subjektima preduzimanje mjera i radnji u cilju otklanjanja utvrđenih propusta. Zbog počinjenih prekršaja izdato je 1.568 prekršajnih naloga u vrijednosti od 2.186.150 KM, dok su nadležnim sudovima podnesene 63 prekršajne prijave i jedna krivična prijava.

Oduzeta i uništena roba

U postupku inspekcijskog nadzora oduzeto je 379 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata u vrijednosti od 31.258 KM koji su bespravno posječeni, oduzeta je odjeća i obuća u vrijednosti do 2.500 KM koja se nelegalno prometovala, kao i 390 kilograma duvana, 74 litre alkoholnih pića, te sedam kilograma sjemena.

10 pošiljki sjemena i sadnog materijala ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti.

Po nalogu inspekcije uništeno je 4.870 kilograma prehrambenih namirnica: mesa, proizvoda od mesa, ribe, začina, osvježavajućih pića, konditorskih proizvoda, mliječnih proizvoda i drugo, zbog proteklog roka upotrebe, izmjenjenih senzornih svojstava, nepotpunih deklaracija i neposjedovanja deklaracija.

Radnici bez ugovora i osiguranja

Po osnovu ugovora o radu kontrolisano je 7.650 radnika zatečenih na radu kod poslodavca, od čega 310 radnika nije imalo zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

U postupku inspekcijskog nadzora oduzeto je 379 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata u vrijednosti od 31.258 KM koji su bespravno posječeni.

U posmatranom periodu dogodile su se tri povrede na radu sa smrtnim ishodom, jedna u šumarstvu i drvnoj industriji i dvije u ostalim djelatnostima, te 46 težih povreda na radu, jedna u elektroprivredi, šest u građevinarstvu, osam u hemijskoj industriji, 12 u šumarstvu i drvnoj industriji, četiri u rudarstvu i 15 u ostalim djelatnostima. U kategoriju ostale djelatnosti svrstani su pojedinačni slučajevi povreda u oblastima kao što su trgovina, turizam, kultura i drugo, u kojima povrede na radu nisu izražena pojava i u poređenju sa prethodnim godinama nemaju trend kontinuiteta.

Foto: Bigstockphoto/jovanmandic


Tagovi

Inspektorat RS Kontrola hrane Sadni materijal Sjeme


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]