Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 05.08.2022. 13:00

Pregovori nisu urodili plodom: Protesti jedino rešenje?

Iz udruženja "Stig" iz Požarevca, pored povećanja cene suncokreta, zahtevaju i ukidanje zabrane izvoza rafinisanog ulja i podizanje cene na 240 dinara za litar.

Foto: Nedeljko Savić
  • 1.628
  • 903
  • 0

Na sastanku između predstavnika udruženja poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca i ministarstva, ispred kojeg su se ovaj put pojavili državni seketar Željko Radošević i šef kabineta ministra Marko Saranovac, razgovaralo se o cenama suncokreta. Sastanak je održan juče (4.8.), ali zaključka rešenja nije bilo.

Ministarstvo je zahtevalo da sastanku prisustvuje i generalni menadžer Viktorija grupe, ali poljorivrednici iz Požarevca su i ranije stavili do znanja da to nije potrebno, jer oni sa uljarama nemaju nikakvih problema, nego kako kaže predsednik pomenutog udruženja Nedeljko Savić, "problem je u državnom vrhu".

Udruženje "Stig" najavilo proteste: Nisu krive uljare, nego država

"Iz ministarstva su ovoga puta izašli sa cenom suncokreta od 500 evra po toni plus PDV, koja je po kilogramu oko 62 dinara, što je još manje od one prvobitne o kojoj se pričalo - od 70 dinara po kilogramu", kaže Savić i ponavlja da bi Vlada trebalo da poveća cenu, kao što je to uradila za svinjski but.

Naš sagovornik je naglasio i da je u Mađarskoj cena oko 650 evra po toni i da bi bar slična trebalo da bude i kod nas. Pored toga, zahtevaju i ukidanje zabrane izvoza rafinisanog ulja i podizanje cene na 240 dinara za litar.

Iz ministarstva su priznali da su napravili problem time što su zabranili izvoz rafinisanog ulja na 45 dana, jer je trenutno nemoguća saradnja sa inostranim kupcima.  

Kako Savić kaže, pregovori nisu urodili plodom, "sve je ostalo u mestu, nije se desio ni milimetar pomaka". Udruženje je u kontaktu i sa drugim asocijacijama, kao i poljoprivrednicima iz Vojvodine. Protest koji je najavljen za utorak (9.8) od 12 časova je definitivan.


Tagovi

Protest Sastanak Pregovori Udruženje Stig Željko Radošević Marko Saranovac Viktorija grupa Nedeljko Savić Cena suncokreta Suncokretovo ulje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva