Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerković d.o.o.
  • 13.08.2020. 09:00

Predstavljen novi Claas Xerion 5000 TS u Hrvatskoj, koncept traktora koji štiti tlo

Riječ je o novom konceptu traktora koji štiti tlo koje se obrađuje, naročito u lošim uvjetima gdje prevladava vlaga te u proljetnim radovima kada nabijanje tla ne smije biti veliko zbog pripreme za sjetvu, kaže Alojzije Jerković, direktor tvrtke Jerković d.o.o.

Foto: Jerković
  • 1.230
  • 142
  • 0

Traktor Claas Xerion 5000 TS s pogonom pomoću gusjenica, predstavila je tvrtka Jerković d.o.o., ovlašteni zastupnik za marku Claas za istočnu Hrvatsku, u srpnju ove godine na površinama Kutjeva d.d. Novi Xerion dizajniran je za maksimalnu kontrolu proklizavanja, vučnih performansi i dinamiku.

Direktor tvrtke, Alojzije Jerković, naglasio je kako je to jedan novi koncept traktora koji štiti tlo koje se obrađuje, naročito u lošim uvjetima gdje prevladava vlaga te u proljetnim radovima kada nabijanje tla ne smije biti veliko zbog pripreme za sjetvu.

Izvanredna vidljivost iz kabine i udobna vožnja

Ističe i da traktor pokreće motor Mercedes-Benz OM 471 LA (XERION 5000 / 4500, maks. 530 / 490 KS(1)) s jednodjelnim poklopcem motora. Spremnik goriva ovog modela je 740 l uz opcionalni dodatni spremnik od 190 l. Međuosovinski razmak je 3.600 mm s gusjeničnim podvozjima. Novi XERION TRAC TS ima sustav koji se sastoji od četiri trokutaste gusjenice. To mu daje 25% veću površinu prijanjanja od verzije na kotačima. Unatoč tome, TS TRAC nije širi od 3,00 m koji je potreban za legalnu upotrebu na cesti.

Poluaktivni ovjes kabine (s mogućnošću odabira tri stupnja) u sredini nudi izvanrednu vidljivost u svim krajevima što korisnicima omogućuje sigurnu i udobnu vožnju na cesti brzinom od 30 km/h. Ovaj model može raspolagati s do šest priključaka na stražnjem dijelu. Prednji hidraulični podizni uređaj omogućava regulaciju visine i dubine.

ef
Traktor pokreće motor Mercedes-Benz OM 471 LA

"Isprobali smo ga na tlu koje nije bilo idealno zbog vlage prethodnog dana što nam je zapravo samo potvrdilo da ima idealne performanse obzirom da jednim traktorom s klasičnim gumenim kotačima širine 650 × 710 ovaj posao ne bi mogli odraditi. Zasigurno bi ostavljali svima vrlo dobro poznate tragove koje radni stroj ne bi mogao zatrpati", pojasnio je direktor.

Na predstavljanju su istaknuli kako je navedeni model jedinstven u ovoj klasi konjskih snaga. Od 0,05 do 50 km/h daje prednost izvanredne udobnosti u vožnji i učinkovitog prijenosa snage koju pruža visoka mehanička komponenta. Linearni pogonski sklop osigurava da snaga motora doseže osovine i PTO na najdirektniji način. Odabir uzdužnih i poprečnih razlika pruža optimalan prijenos snage.

"Čim je bolji prijenos snage na površinu, manje se sabija tlo, bolji je kontakt te bolja iskoristivost sile koju traktor proizvodi i prenosi na tlo. Otprilike 20-25% smo eficijentni naspram kotača. Traktor s 12 metara radnog zahvata ovim lakim strojem za prašenje strništa radi s 1450 okretaja, potrošnjom od 6 litara po hektaru te s 13 hektara učinkom na sat", objasnio je.

Može se naručiti i u verziji s kotačima

Posebnost modela Xerion je što ima tri mogućnosti prijenosa snage pogona na sva četiri kotača na zemlju: sustav gusjenica koji je nježan prema tlu, sustav s četiri kotača jednake veličine ili dvostruke gume koje udvostručuju kontaktno područje.

ed
Poluaktivni ovjes kabine (s mogućnošću odabira tri stupnja) u sredini nudi izvanrednu vidljivost u svim krajevima

"Štos je u vrlo interesantnom odnosu prijenosa snage motoru koji proizvodi varijabilnu snagu od 535 KS. Traktor sam izračunava koliko mu je opterećenje u tom trenutku te koliko je potrebno proizvesti snage mjenjaču koji tada zajedno s motorom odlučuje o zakretnom trenutku i brzini prijenosa radne brzine da bi se postigla što veća eficijencija. Uz to ima i koncept hidraulike i hidrauličnih izvoda pumpe koji rade za sebe, ali je zajedno s komunikacijom i mjenjača i motora objedinjeno ISOBUS sistemom komunikacije.

Kupcima nude cijeli lanac usluga 

Sa svim tim informacijama možete se susresti na vrlo modernom CBS-u, naravno na hrvatskom jeziku, za upravljanje i kontrolu. Jedan ovakav traktor sve te podatke može prenijeti i putem svog odašiljača do računala vlasnika ili tvornice u kojoj se to kontrolira", dodao je Jerković.

Ovaj model može se naručiti u verziji s kotačima koji se naknadno mogu zamijeniti gusjenicama ili obrnuto što omogućuje primjenu traktora na dva načina. Direktor navodi i kako jedan ovakav primjerak stoji oko 300.000 eura čime je cijena ovog Claasovog modela, ističe, konkurentna u odnosu na druge proizvođače i njihove traktore.

gef
Novi XERION TRAC TS ima sustav gusjenica koji se sastoji od četiri trokutaste gusjenice

Podsjetimo, tvrtka Jerković je u listopadu 2019. godine otvorila svoj novi servisni centar u industrijskoj zoni Koška. Direktor pritom naglašava kako s ponosom može reći da prodaja nije jedini ključni faktor u njihovom odnosu s kupcima. Iako je među važnijima, svojim kupcima nude cijeli lanac usluga - od servisa i rezervnih dijelova, obuke, pripreme za prihvat ovakvih tehnologija, do posebnih uvjeta za preciznu poljoprivredu i satelitsku navigaciju strojeva.

Više fotografija s predstavljanja pogledajte u galeriji ispod teksta, a za više informacija o novom modelu traktora Claas Xerion 5000 TS, obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Jerković Claas Xerion 5000 TS Traktor Claas Predstavljanje Gusjenice Prijanjanje na tlo Prinos snage


Autorica

Tatjana Pešut

Više [+]

Stručna suradnica tvrtke Jerković.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo