Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kodeks ponašanja
  • 10.07.2021. 16:30

Predstavljen EU Kodeks ponašanja za odgovorno poslovanje s hranom

Udruženja i poduzeća u prehrambenom sektoru koja potpišu Kodeks obvezuju se da će ubrzati svoj doprinos održivoj tranziciji. Ima već 65 potpisnika.

Foto: Depositphotos/veloliza
  • 126
  • 125
  • 0

Europska komisija je predstavila EU-ov Kodeks ponašanja za odgovorno poslovanje s hranom i postupanje na tržištu, još jedan od rezultata strategije "Od polja do stola". On ima ključnu ulogu u nastojanjima Unije da poveća dostupnost i cjenovnu pristupačnost zdrave, održive hrane kojom se pridonosi smanjenju ukupnog ekološkog otiska.

Razvijen je suradnjom službi EK s europskim udruženjima i poduzećima te uz aktivno sudjelovanje i doprinos ostalih dionika, uključujući međunarodne i nevladine organizacije, sindikate i trgovinska udruženja. Oni koji ga potpišu obvezuju se da će ubrzati svoj doprinos održivoj tranziciji, stoji u priopćenju EK.

"Moramo smanjiti emisije stakleničkih plinova i zaustaviti gubitak biološke raznolikosti povezan s proizvodnjom hrane te osmisliti prehrambeni sustav u kojem je lakše odabrati zdravu i održivu prehranu", izjavio je izvršni potpredsjednik EK, Frans Timmermans. Dodaje da je radi toga potrebna suradnja u čitavom prehrambenom lancu te da ga ohrabruju ambicije dionika koji su već potpisali Kodeks.

Već broji 65 potpisnika

U programu postoje dvije razine obveze. Prve se tiču udruženja, a imaju skup od sedam ciljeva. Oni se odnose na mjere kojima se promiče prelazak na navedene obrasce potrošnje. Usmjereni su na poboljšanje učinka prerade, ali i maloprodaje hrane, kao i poticanje pružatelja usluga u prehrambenom sektoru na održivost. Očekuje se i njezino povećanje kada je riječ o prehrambenim lancima proizvodnje, s posebnim naglaskom na primarne proizvođače. 

Što se tiče poduzeća, okvir obuhvaća ambiciozne obveze s mjerljivim ishodima te pokriva velik raspon područja, od dobrobiti životinja do smanjenja šećera i emisija stakleničkih plinova u čitavoj lepezi proizvoda. 

Na dan predstavljanja Kodeksa potpisalo ga je 26 proizvođača, 14 subjekata za maloprodaju hrane, jedan pružatelj prehrambenih usluga te 24 udruženja. 

I druga su udruženja i poduzeća iz EU-a koja posluju u prehrambenom sektoru pozvana pridružiti se Kodeksu ponašanja, koji se smatra prekretnicom u tom području. Njegov pristup utemeljen na dijalogu s više dionika mogao bi poslužiti kao model za globalnu transformaciju, naglašavaju u EK

Komisija ga namjerava predstaviti na UN-ovu sastanku o prehrambenim sustavima koji će se održati ove godine.

"Održivi prehrambeni sustavi imaju središnju ulogu i u ispunjavanju naših klimatskih i okolišnih ciljeva, među kojima je, primjerice, početak oporavka europske i svjetske biološke raznolikosti", naveo je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius zaključivši da mu je radi toga iznimno drago što je prehrambeni sektor putem ovog Kodeksa napravio odlučan korak u smjeru održive budućnosti svojeg poslovanja i našeg planeta.


Tagovi

Kodeks Odgovorno poslovanje Tržište Održivost Frans Timmermans Virginijus Sinkevičius


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]