Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor na vodik
  • 08.09.2020. 10:35

Predstavili prvi pametni 5G traktor na vodik

Stroj je od samih početaka razvijen kako bi mogao voziti bez vozača. U tu se svrhu oslanja na 5G mrežu tvrtke China Mobile, a također koristi GPS antenu, milimetarski radar i veliku podatkovnu tehnologiju za daljinsko upravljanje.

Foto: YouTube/screenshot
  • 3.771
  • 420
  • 0

Kinezi se svojim novim traktorom naziva ET504-H žele pozicionirati na tržištu ekološki prihvatljivih poljoprivrednih strojeva, piše futurefarming

Sportskog izgleda ovaj futuristički model podržava 5G tehnologiju mobilne komunikacije te upravljanja na daljinski način. 

Postiže maksimalnu brzinu od 30 km/h

Ovaj traktor ima glavni, permanentni magnet, sinkroniziran srednji i neovisne električne motore za dizanje i upravljanje. Vodikov gorivni članak radi kada stroj ne zahtijeva punu snagu, dok će ga pod velikim opterećenjem litijeva baterija dodatno napajati. Električni pogonski sklop može isporučiti 50 konjskih snaga pri maksimalnoj brzini od 30 kilometara na sat.

aCar: Novo električno vozilo namijenjeno i poljoprivrednicima

Stroj je od samih početaka razvijen kako bi mogao voziti bez vozača. U tu se svrhu oslanja na 5G mrežu tvrtke China Mobile, a također koristi GPS antenu, milimetarski radar i veliku podatkovnu tehnologiju za daljinsko upravljanje.

Tehnologija bespilotnih klastera

Ova navigacijska tehnologija može u stvarnom vremenu uočiti stanje vozila i okolno radno okruženje. Iskorištava 5G značajke poput velike brzine, niskog kašnjenja te ih kombinira s inteligentnom tehnologijom klastera bez vozača kako bi učinkovito poboljšala pouzdanost rada poljoprivrednih strojeva i pružila potrošačima kvalitetnije usluge.

Zajednički su ga razvili Luoyang Research Institute for Intelligent Agricultural Equipment (CHIAIC) te baza za istraživanje i razvoj napredne proizvodne industrije Luoyang na Istraživačkom institutu za naprednu opremu u Tianjinu na sveučilištu Tsinghua.

U razvoj je uključen i najveći kineski proizvođač traktora YTO koji je proizveo neke dijelove prototipa. 

Nema jasnog tržišnog plana

"Na lokalnom prostoru želimo demonstrirati rad autonomnog traktora koji radi na vodik te pokazati kako je to moguće u poljoprivrednoj praksi", kaže Huang Shengcao, zamjenik generalnog direktora CHIAIC-a.

Na modelu ET504-H do sada je izvršeno niz pokusa, i u proizvodnji i u marketingu. No zbog visokih troškova potrebnih za baterije stroja još nema jasnog plana prodaje. Međutim, naglašavaju inovatori, to se može brzo promijeniti. 

Mogu li električni traktori nadjačati dizelaše?

Već se neko vrijeme provode istraživanja poljoprivrednih strojeva koji rade na vodikov gorivni članak. Tako je New Holland 2009. godine predstavio svoj prvi traktor na ovu vrstu pogona, koji je nakon toga na europskim farmama u upotrebi bio do 2012. No, zbog ograničene dostupnosti goriva i visokih proizvodnih troškova, nikada nije postao komercijalno održiv.

Kako izgleda model traktora  ET504-H pogledajte u videu:


Tagovi

Traktor na vodik Električni traktor Kina ET504-H


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]