Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 09.07.2013.

Predana kaznena prijava protiv otkupljivača pšenice

Udruga Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv otkupljivača pšenice zbog protuzakonitog udruživanja radi formiranja cijene pšenice

Foto: RGBStock.com
  • 989
  • 49
  • 0

U ime članova NHS-a i proizvođača pšenice prijavu je u Županijsko državno odvjetništvo odnio predsjednik NHS-a Mato Mlinarić.

Mlinarić je kazao kako su se vodeći otkupljivači pšenice dogovorili oko cijene stvarajući tako monopol i proizvođačima ponudili cijenu od 1,05 kuna po kilogramu, dok je cijena na Budimpeštanskoj burzi u tom trenutku bila 1,25 kuna.

Prema procjeni proizvođača, kazao je Mlinarić, realna cijena bila bi 1,40 kuna po kilogramu. To bi bila cijena s kojom bi se proizvođači pokrili i ne bi poslovali s gubitkom.

Napominje kako se prije, dok nismo bili članica EU-a, cijena bazirala na cijenama s mađarske ili neke druge burze u okružju, a sada to nije tako.

Proizvođači traže da se otkupljivači ponašaju po zakonu i poštuju tržišne cijene koje vrijede na burzama u okružju, a ne da baziraju otkup na dogovorenoj cijeni, jer to ne smiju.

Kršeći Zakon o tržišnom natjecanju i udruživši se otkupljivači su imali namjeru steći protupravnu korist od oko 200 milijuna kuna i na taj način oštetiti proizvođače, ustvrdio je Mlinarić.

NHS očekuje da Državno odvjetništvo pokrene istražne radnje i utvrdi je li bilo nepravilnosti.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Izvori

hrt.hr


Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Kaznena prijava

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]