Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi
  • 28.07.2021. 12:00

Praćenje vremenske prognoze ključno za planiranje poljoprivrednih aktivnosti

Softver tvrtke AGRIVI omogućuje praćenje precizne vremenske prognoze prema lokaciji polja, kao i planiranje svih poljoprivrednih aktivnosti.

Foto: Agrivi
  • 722
  • 558
  • 0

U posljednje vrijeme, poljoprivrednici se sve češće suočavaju s pojavom ekstremnih vremenskih (ne)prilika poput proljetnog mraza, suše, poplave ili tuče. Također, specifični vremenski uvjeti poput sunčeve svjetlosti, temperature, kiše, vjetra i vlage utječu na cjelokupni proizvodni proces, od pripreme tla za sjetvu/sadnju do berbe, a znanstvenici predviđaju sve intenzivniju pojavu ovakvih ekstrema koji već sada uzrokuju osam do dvadeset posto gubitaka u prinosu.

Upravo iz tog razloga, vremenska prognoza može biti vrijedan saveznik u planiranju aktivnosti na polju kao što su:

  • Sjetva /sadnja: Svaka kultura zahtijeva određenu minimalnu i maksimalnu temperaturu za klijanje i rast. Iz tog razloga, praćenje vremenskih prilika može značajno pomoći u određivanju optimalnog datuma sjetve, odnosno sadnje kako bi se izbjegao mraz u najosjetljivijim fazama usjeva.
  • Gnojidba: Pravilna gnojidba zahtijeva specifične vremenske uvjete poput male brzine vjetra, srednje temperature i male mogućnosti kiše nakon tretiranja. U suprotnom neće dati očekivani rezultat, već samo dodatni trošak.
  • Zaštita: Slično kao i kod gnojidbe, optimalno vrijeme za zaštitu ovisni o predviđenim vremenskim uvjetima. Da biste postigli najbolje rezultate, važno je paziti da nakon špricanja ne postoji mogućnost kiše. 
  • Berba: Jaka i dugotrajna kiša u vrijeme pune zrelosti usjeva može prouzročiti ozbiljnu štetu na usjevima i gubitak prinosa, čak i u samo nekoliko dana. Iz tog je razloga izuzetno važno osigurati najbolje moguće uvjete kako bi se osigurala kvaliteta usjeva. Drugim riječima, berba zahtijeva savršeno planiranje, posebno s obzirom na vremenske uvjete.

AGRIVI softver za precizno praćenje prognoze

Danas postoje razni pružatelji vremenskih prognoza od kojih neki omogućuju uvid u detaljne uvjete s različitim parametrima, dok drugi nude samo osnovne informacije. Bez obzira na broj parametara, izuzetno je važno imati točnu i preciznu prognozu.  

Jedna od najboljih opcija je korištenje meteoroloških stanica ili aplikacija za upravljanje proizvodnjom koja će prikupljati i prikazivati podatke specifične za određenu lokaciju polja. Praćenjem točne vremenske prognoze poljoprivrednici mogu preciznije planirati svoje aktivnosti, minimizirati dodatne prohode polja i količinu korištenih proizvoda, smanjiti troškove proizvodnje i negativan utjecaj na okoliš osiguravajući održivu proizvodnju.

Softver tvrtke AGRIVI omogućuje praćenje precizne vremenske prognoze prema lokaciji polja, kao i planiranje svih poljoprivrednih aktivnosti. Potrebno je samo unijeti sva svoja polja i označiti ih na satelitskoj karti. Tako možete dobiti uvid u samo nekoliko klikova, bilo kad i bilo gdje.

Zato, ne zaboravite pratiti vremensku prognozu i donositi odluke na temelju stvarnih podataka s terena prilikom planiranja terenskih aktivnosti.


Tagovi

Agrivi Vremenska prognoza Poljoprivredni radovi Softver


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/