Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi d.o.o.
  • 19.09.2021. 16:00

Praćenje troškova kao prvi korak do profitabilne proizvodnje

Poljoprivrednici koji znaju točne troškove i prinos po poljima i usjevima mogu pronaći dodatni prostor za uštedu troškova, ističu stručnjaci tvrtke AGRIVI.

Foto: Agrivi
  • 395
  • 85
  • 0

Iza svakog uspješnog poduzeća stoji puno uloženog truda kako bi se definirao optimalan smjer upravljanja poslovanjem. 

Vođenje poslovanja posebno je osjetljivo kada je riječ o poljoprivredi i zahtijeva razne vještine, a proizvođači često vode dvije velike bitke, jednu za postizanje visokih prinosa i kvalitetnog uroda, a drugu za ostvarivanje profitabilne proizvodnje. 

Razlog tome prvenstveno leži u činjenici što je ovaj sektor izravno ovisan o vremenskim uvjetima i prirodnim resursima. Također, osjetljiv je i na promjene tržišnih cijena.

Upravo zato je jedan od glavnih izazova svakog proizvođača ostvariti visok prinos i kvalitetne proizvode, a pritom održati troškove proizvodnje na razumnoj razini.

Detaljan uvid u troškove proizvodnje

Način na koji poljoprivrednici upravljaju i kontroliraju svoje proizvodne troškove izravno utječe na njihovu profitabilnost. Veliki prinos i visoki prihodi ne znače mnogo ako poljoprivrednici imaju visoke troškove proizvodnje. Drugim riječima, održavanje proizvodnih troškova na razumnoj razini može biti presudno za postizanje profitabilnosti.

Svaka kultura zahtijeva određene napore u proizvodnji tijekom sezone po pitanju radnih sati zaposlenih i mehanizacije, sredstava za zaštitu bilja, gnojiva, vode i ostalih stavki poput raznih alata, opreme ili određenih komercijalnih proizvoda.

Svaka kultura zahtijeva određene napore u proizvodnji tijekom sezone

Uvid u različite vrste troškova omogućuje poljoprivrednicima da vide koji su usjevi isplativi, a koji zaostaju. Osim toga, poljoprivrednici koji znaju točne troškove i prinos po poljima i usjevima mogu pronaći dodatni prostor za uštedu troškova. Kada ista biljka proizvedena na više polja pokazuje različite rezultate po pitanju prinosa, praćenje troškova proizvodnje može biti od iznimne važnosti. 

U slučaju da poljoprivrednik uzgaja istu kulturu na nekoliko polja i otkrije da na jednom ima veće troškove gnojiva i znatno manje prinose, zaključit će kako je prekomjerna gnojidba razlog zaostatka u prinosu. Na temelju toga, može odlučiti hoće li smanjiti količinu gnojiva u sljedećoj sezoni kako bi uštedio novac i izbjegao prekomjernu prihranu, što će također pozitivno utjecati na prinos.

Planiranje troškova za sljedeću sezonu

Poljoprivrednici koji znaju točne troškove iz prethodne sezone mogu puno lakše planirati budžet. 

Izrada plana budžeta za svaku sezonu omogućuje mudrije raspoređivanje novca i bolju pripremu za nadolazeća ulaganja. 

Planiranje budžeta je korisno, bilo da je riječ o tome koliko novca ćete potrošiti po određenoj kategoriji troškova (poljoprivredni materijal, zaposlenici, strojevi) ili ćete izraditi detaljniji plan proračuna za pojedine stavke, poput određenog zaštitnog proizvoda. Također, može biti korisno za usporedbu planiranih troškova s onim stvarnim na kraju sezone. 

Kontrola troškova proizvodnje i planiranje budžeta može biti bolna točka za mnoge poljoprivrednike. 

Izrada plana budžeta za svaku sezonu omogućuje mudrije raspoređivanje novca

Srećom, danas moderna tehnologija pomaže poljoprivrednicima da uštede svoje vrijeme pružajući razne alate. Jedan od njih je softver tvrtke AGRIVI za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom koji pomaže u planiranju proračuna i vođenju svih evidencija o proizvodnim troškovima. 

Što je još važnije, pruža jednostavnu, ali snažnu analitiku koja proizvođačima omogućuje analizu različitih vrsta proizvodnih troškova po usjevu i polju.


Tagovi

Agrivi Troškovi proizvodnje Vođenje poslovanja Softver Planiranje troškova


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]