Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razminiranje poljoprivrednih površina
  • 31.05.2017. 15:00

Požeško-slavonska županija do 2019. čista od mina

Čišćenje 3,7 četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta iznimno je bitno, jer na 10 hektara posađenih lješnjaka jedna obitelj si može osigurati egzistenciju!

  • 1.478
  • 98
  • 0

Minski sumnjivo područje u Hrvatskoj zauzima 443 četvorna kilometra, a na njemu se nalazi oko 42 tisuće mina, s više od 14 tisuća oznaka opasnosti. U Požeško-slavonskoj županiji pod minama je 29 kvadratnih kilometara, no spomenuta površina će uskoro biti manja.

Naime već sljedeći tjedan počinje razminiranje 3,7 četvornih kilometara minsko sumnjivih područja u okolici gradova Pakraca i Lipika.

Do 2019. slobodna od mina

"Računamo da ćemo kroz ove projekte koji se financiraju sredstvima Europske unije i sredstvima državnog proračuna tijekom ove godine smanjiti minsko sumnjivi prostor s 29 četvornih kilometara na nešto više od 15 kilometara kvadratnih. Time bi se stvorili preduvjeti da tijekom 2018. odnosno početkom 2019. godine Požeško-slavonska županija bude u potpunosti bez mina", rekao je Tomislav Ban, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.

Početkom 2019. godine Požeško-slavonska županija bit će očišćena od mina!

Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatskog centra za razminiranje, Požeško-slavonske županije, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanje u poljoprivredi i Ureda za razminiranje hrvatske Vlade. Njegova vrijednost je veća od 30 milijuna kuna. 85% sredstava je osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 15% iz državne uprave.

Važno je osloboditi ljudima zemljište

Na razini cijele Hrvatske, u devet županija će se razminirati minski sumnjivo poljoprivredno zemljište površine preko 50 četvornih kilometara.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, Ante Brkljačić, ističe kako je čišćenje 3,7 četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta iznimno bitno, jer prema njegovim riječima, na 10 hektara posađenih lješnjaka jedna obitelj si može osigurati egzistenciju.

507 milijuna kuna do sada je najveći iznos izdvojen za razminiranje na razini cijele Hrvatske u jednoj godini. 63 posto iznosa su bespovratna sredstva iz fondova EU. Požeško-slavonska županija je provela postupak javne nabave, temeljem kojeg je za izvođača radova izabrana tvrtka Titan d.o.o.
Razminiranje bi trebalo biti gotovo tijekom 150 radnih dana.

Najintenzivnije u srpnju

"Ovo je vrlo bitna investicija za našu županiju i razvoj poljoprivrede u cijelosti. Bitno je što su u pitanju europski fondovi od 85%. Dokaz je to da onaj tko zna može realizirati projekte i privući sredstva, a samim time pripremiti i urediti ovo naše poljoprivredno zemljište za razvoj novih obiteljskih gospodarstava i nove gospodarske aktivnosti", rekao je Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan.

Razminiranje će početi tijekom sljedećeg tjedna, a najintenzivnije će biti u srpnju.

Na području Požeško-slavonske županije od 1996. godine u minskim incidentima stradalo je 15 osoba od kojih četiri smrtno. Posljednje stradavanje zabilježeno je 2005. godine.

Novinar: Tomislav Milanović


Tagovi

Razminiranje poljoprivrednih površina Lipik Pakrac


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]