Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna škola
  • 03.12.2015. 18:00

Požeška poljoprivredna škola dobiva farmu krava i svinja

Predstavnici Poljoprivredno-prehrambene škole iz Požege predstavili su županu Tomaševiću projekt u sklopu kojega bi se u sastavu škole izgradile farme i hladnjača.

Foto: Požeško-slavonska županija
  • 447
  • 179
  • 0

U tijeku je izrada projekta pod nazivom Regionalni centar kompetencije u poljoprivredi, kojega je požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, nastavnicima i profesorima te predstavnicima školskoga vijeća prezentirala Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Na početku je podsjetila nazočne na bogatu povijest ove obrazovne ustanove osnovane 1885. godine pod upravom Kraljevske zemaljske vlade. Škola je 1900. godine sudjelovala i na velikoj svjetskoj izložbi u Parizu o čemu je u svojim Bilježnicama pisao i A.G. Matoš.

Farme i hladnjača za još kvalitetnije obrazovanje učenika

Danas škola posjeduje 110 ha oranica, 4 ha voćnjaka i 2,5 ha vinograda. Nova znanja u njoj stječe 455 učenika te jedina u Požeško-slavonskoj županiji ima i razred učenika s posebnim potrebama. Prema projektu, u sklopu škole trebala bi ubuduće biti i farma muznih krava, farma svinja i crnih slavonskih svinja te hladnjača.

Poljoprivrede nema bez znanosti

Jer, nije najvažnije, kako je rečeno, zaraditi novac, nego naučiti učenike kako da ga zarade. Na kraju krajeva i ova je škola osnovana i postoji cijelo ovo vrijeme s ciljem da se znanošću pomogne gospodarstvima. A pomoć u opstanku i razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su temelj cjelokupnoga razvoja, sada je potrebnija više no ikada. Župan Tomašević projekt u potpunosti podupire.

Foto: Požeško-slavonska županija


Tagovi

Projekt Regionalni centar Kompetancija Alojz Tomašević Marija Grgić Poljoprivredno-prehrambena škola Požega Oranice Voćnjaci Vinogradi Muzne krave Farma Crne slavonske svinje Hladnjača


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]