Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 18.07.2022. 16:30

Požari haraju strništima - izgorjelo još 150 rolo bala

Došlo je do izbijanja novih požara na otvorenom prostoru.

Foto: Depositphotos/ALesik
  • 483
  • 23
  • 0

Danas je izbio požar otvorenog prostora kod mjesta Pinezići, na području Općine Marčana. U gašenju sudjeluje JVP Pula te dobrovoljna vatrogasna društva, ukupno 20 vatrogasaca sa sedam
vozila, a na požarište su upućena i dva Canadaira, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ). 

"Gori gusta bjelogorica, a gašenje otežava jak vjetar koji je, srećom, u opadanju. Objekti nisu ugroženi", kazao je županijski zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac.

U petak, 15. srpnja izbio je još jedan požar na otvorenom. Naime, u mjestu Grabarje 54-godišnjak je spaljivao suhu travu i nije poduzeo sve mjere da se požar ne proširi te je uslijed toga vatra zahvatila susjednu parcelu u vlasništvu 36-godišnjaka prilikom čega je izgorjelo preko 150 rolo bala sijena, objavila je Policijska uprava požeško-slavonska.

"Protiv 54-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara", navode iz policije.

Gorjela strništa

Istoga dana, oko 17 sati u mjestu Alaginci, na neutvrđeni način zapalilo se strnište u vlasništvu 63-godišnjaka.

Slično se dogodilo i u nedjelju oko 22.45 sati u blizini mjesta Biškupci u kojem je, kako navodi policija, ono izgorjelo.

Također, jučer je oko 15.55 sati, u Delovima na neutvrđen način izbio požar na poljoprivrednoj površini tj. strništu, objavili su iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Kako dodaju, materijalna šteta nije utvrđena, a požar su ugasili vatrogasci JVP-a Koprivnica, DVD-a Delovi, Novigrad Podravski i Sigetec.

Policija upozorava

Tijekom proteklog vikenda, zabilježena su tri požara suhe trave i niskog raslinja do kojih je došlo na poljoprivrednim zemljištima u Prepuševcu, Gornjoj Konjščina i Poljanici Bistričkoj.

Nije bilo štete i nema ozlijeđenih osoba. Ugasili su ih pripadnici DVD-a Budinščina i Gornja Konjščina, a do vatrene stihije je došlo na neutvrđen način, objavila je PU krapinsko-zagorska.

S ciljem prevencije ovakvih i sličnih događaja, policija upozorava građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar.

"Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote", napominju.

Osim direktne materijalne štete, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje. "U slučaju provođenja spaljivanja apeliramo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima", poručuju.
 
Skreću pozornost da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza:

  •  spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena,
  •  prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu,
  •  oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal,
  •  osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje,
  •  ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.
  •  u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe.

Požar u žetvi: Postavite iskrolovce, nosite S aparat, osigurajte traktor s plugom

Naime, Zakonom o zaštiti od požara (NN broj 92/10) iz 2010. godine propisano je da je svaka fizička i pravna osoba, tijelo državne vlasti te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna djelovati na način kojim se ne može izazvati požar.

Kazne su visoke

Prema istom Zakonu svaka fizička i pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, njegovo izazivanje kao i za posljedice koje iz toga nastanu sukladno odredbama tog Zakona i odlukama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Za nepridržavanje gore navedenog propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana ako se radi o namjernom izazivanju požara, odnosno novčana kazna od 2.000 do 15.000 kuna ako se radi o nehajnom izazivanju.

Za pravnu osobu koja ga propustom izazove predviđena je kazna u iznosu od 15.000 do 150.000 kn te novčana kazna u iznosu od 2.000 do 15.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Isto tako, odlukom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu biti propisane novčane kazne za pravne osobe u iznosu do 10.000 kn, za obrtnike do 5.000 kn, a za fizičke osobe do 2.000 kn


Tagovi

Požari Upozorenje Polcija Vatrogasci


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.