Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 12.08.2021. 07:30

Požari bijesne Europom - sve je više pogođenih područja

Najteže su pogođene Grčka, Turska i južna Italija, no gori i u Bugarskoj te važnim poljoprivrednim zemljama poput Rumunjske, Ukrajine i Rusije.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 157
  • 190
  • 0

Prosječna spaljena površina u Grčkoj je između 2008. i 2020. godine iznosila 1.700 hektara, međutim u stravičnom požaru koji još uvijek hara tom zemljom u samo 10 dana izgorjelo je gotovo 57.000 hektara.

Najveći je na otoku Eviji poznatom i pod imenom Eubeja, gdje je do sada evakuirano na desetke sela i tisuće ljudi, dok je vatra progutala šume i domove na sjeveru tog dijela.

"Ovo je bio raj, s rijetkim vrstama drveća i divljim životinjama", rekao je jedan pepelom prekriven mještanin za DW dodavši da je sada sve spaljeno.

Vatrena stihija je izbila prošli tjedan tijekom najgoreg toplinskog udara u zadnja tri desetljeća, a temperature preko 40°C uzorkovale su katastrofalne šumske požare diljem Mediterana. Odnijeli su ljudske živote, opustošili polja, izgorjele su mnoge farme i domaće životinje, a vatra i dalje ne jenjava.

Najteže su pogođene Grčka, Turska i južna Italija, no bijesne i Bugarskom te važnim poljoprivrednim zemljama poput Rumunjske i Ukrajine, izvijestio je Europski informacijski sustav šumskih požara. Još uvijek se ne zna koji su razmjeri šteta i gubici u poljoprivredi jer vatra još nije pod kontrolom u mnogim zemljama, a toplinski val se nastavlja.

Izgorjele šume, maslinici, polja...

Meteorološke službe očekuju da će se toplinski val proširiti na dijelove Španjolske i Francuske, države s većim poljoprivrednim značajem od Grčke, piše agrarheute. U toj su zemlji vlasti već uhitile nekoliko osoba za koje se sumnja da su podmetnuli požare. I u Italiji i Turskoj pretpostavljaju da je vatra posljedica ljudskog faktora. Samo na Sardiniji u kratkom je vremenu izgorjelo više od 20.000 hektara šuma, maslinika i žitnih polja.

Prošlog je vikenda talijanska vatrogasna postrojba imala više od 800 intervencija, od toga 250 na Siciliji, 130 u Apuliji i Kalabriji, 90 u Laziju i 70 u Kampaniji, piše AA. Dok jug Italije gori, sjever su nedavno pogodile jake oluje, a slično je bilo u čitavoj sjevernoj Europi. "Šteta od oluja i tuče u čitavom sjevernom kraju procjenjuje se na nekoliko desetaka milijuna eura“, priopćila je talijanska poljoprivredna organizacija Coldiretti.

Prirodni rezervati, poput Nacionalnog parka Aspromonte u južnom dijelu te zemlje, te Parco delle Madonie, istočno od glavnog grada Sicilije, Palerma, suočili su se s neprocjenjivom štetom, javlja The West.

U Turskoj je do sada izgorjelo gotovo 95.000 hektara, dok je, za usporedbu, prosječno 13.516 ha između 2008. i 2020. godine.

Opasnost od požara sve je veća

Europska služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) objavila je prošlog tjedna da ustrajno vrući i suhi uvjeti povećavaju rizik od daljnjih požara. Međutim, istaknuli su da ih visoke temperature same po sebi ne uzrokuju te da oni zahtijevaju iskru, za što su najčešće krivi ljudi.

Oblaci dima bili su jasno vidljivi na njihovim satelitskim snimkama, a ogromni razmjeri uzrokovali su visoke razine čestica u istočnom Mediteranu. "Pomno pratimo njihov intenzitet i utjecaj na atmosferu", rekao je Mark Parrington, stručnjak u CAMS-u.

Europska komisija objavila je prošli tjedan da pokušava mobilizirati više zrakoplova za gašenje vatre, helikoptera i vatrogasaca za potporu Italiji, Grčkoj, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

U Turskoj i južnoj Italiji, podaci CAMS -a pokazuju da se emisije i intenzitet požara brzo povećavaju, a pogođene su i zemlje poput Maroka, Albanije, Grčke, Sjeverne Makedonije i Libanona. No, ne samo u ovom dijelu svijeta vatra bjesni i u Rusiji, na zapadnoj obali SAD-a te Kanadi.

U Grčkoj spašavaju svoje životinje: 


Tagovi

Požari Europa Gašenje Vatra Nepogoda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.