Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HBOR
  • 06.03.2014. 11:15

Povoljniji uvjeti kreditiranja HBOR-a?

U 2013. godini gospodarska ulaganja u Osječko-baranjskoj županiji smanjena su za 300 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije

Foto: freedigitalphotos.net
  • 798
  • 96
  • 0

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), predvođena predsjednikom Uprave, Antunom Kovačevim, nedavno je u Županijskoj komori Osijek brojnim osječko-baranjskim gospodarstvenicima predstavila nove, znatno povoljnije uvjete kreditiranja za svoje kreditne programe do 30. lipnja 2014. godine, ponajprije za ulaganja koja će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

Tako će kamatne stope za investicije u poljoprivredi, industiji, turizmu te zaštiti okoliša, biti manje za jedan posto negoli prošle godine, odnosno u rasponu od dva, tri i pet posto, ovisni o kategoriji poduzetnika odnosno namjeni kredita.

Dulji rokovi otplate i novi kreditni programi za poticanje izvoza

"Osigurali smo i dulje rokove otplate kredita i oni su sada u rasponu od 12 do 17 godina, a poček u otplati sada je u rasponu od tri do pet godina, ovisno o namjeni kredita", rekao je Kovačev. Posebno je predstavio kreditne programe za poticanje izvoza te osiguranje izvoza od političkih i komercijalnih rizika, odnosno izdavanja garancija vezanih uz izvoz.

Osobito značajnim ocijenio je činjenicu da se ponovno sve više raspoloživih sredstava HBOR-a plasira u izravne investicije (u 2013. godini 64 posto), za razliku od proteklih nekoliko kriznih godina u kojima je većina raspoloživih sredstava plasirana za održavanje likvidnosti. Ohrabruje i činjenica da se sve više kreditnih sredstava usmjerava u nove tehnologije.

Udio plasmana kredita u industiji povećan za 11 posto

U 2013. godini HBOR je ostvario plasmane kredita u iznosu od 7,8 milijardi kuna, za razliku od 12 milijardi kuna godinu dana ranije, no pritom se udio plasmana kredita u industriji povećao za 11 posto. Uz to, dodao je Kovačev, "HBOR je, u suradnji s HAMAG-om, u prošloj godini prihvatio nov model podjele rizika kod kredita gospodarstvu, do čak 40 posto".

Na području Osijeka HBOR podržao projekte vrijedne 5 milijardi kuna

Podsjetio je na to da je do sada kroz kreditne programe HBOR-a na području Osječko-baranjske županiji podržao ukupno gotovo 2.000 projekata u iznosu većem od 5 milijardi kuna. Kovačev je istaknuo i da će se uskoro pri HBOR-u osnovati i nov razvojno-investicijski fond čija će kreditna sredstava stajati na raspolaganju tvrtkama izišlima iz predstečajnih nagodbi, a koje pritom teško dobivaju nove komercijalne kredite poslovnih banaka. Plan je da taj fond rapolaže s približno milijardu kuna kreditnih sredstava, od kojih će najmanje 10 posto uložiti HBOR, a očekuje će se da će isto učiniti i poslovne banke, mirovinska i osiguravajuća društva, međunarodne financijske ustanove, fondovi rizičnog kapitala i slično, zaključio je Kovačev.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

HBOR Kreditni programi Antun Kovačev Osijek OBŽ Investicije u poljoprivredu


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner