Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proračun za poljoprivredu
  • 11.01.2023. 15:00

Povećanje proračuna ZPP-a: Wojciechowski upozorava na visoke troškove EU agrara

Visoka inflacija je dovela do sve većih troškova u poljoprivredi. Janusz Wojciechowski predlaže više novca za ZPP

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 369
  • 55
  • 0

Europska unija ima jedan od najopsežnijih svjetskih programa potpora za agrar, vrijedan 270 milijardi eura. Ovaj iznos predstavlja oko jedne trećine proračuna EU.

Janusz Wojciechowski, povjerenik za poljoprivredu Europske komisije, smatra da se planirani udio Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) treba povećati u sljedećem sedmogodišnjem financijskom programu počevši od 2028. godine, ali i za trenutno programsko razdoblje, piše Euractiv. Rezultat je to rastuće inflacije koja ostavlja trag na poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Inflacija istopila proračun

Program od 2021. do 2027. podržava tranziciju ka zelenijoj, održivijoj budućnosti, kao što je navedeno u strategiji Od polja do stola. Proračun je u proteklim mjesecima bio tanak zahvaljujući nagloj inflaciji, koja je u nekim zemljama rasla više od 10 posto. Svemu je doprinjeo rast cijena ključnih ulaznih troškova, poput gnojiva i stočne hrane, kao rezultat rata u Ukrajini.

Stoga je Wojciechowski argumentirao potrebu za snažnijim budžetom ZPP-a u narednim godinama tijekom sastanka Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta (AGRI) koji je održan 9. siječnja.

"Od ključnog je značaja da se pruže dovoljne potpore proizvođačima da pokriju rastuće i skupe troškove", poručio je, a na svom Twitteru napisao da se ne može od farmera tražiti da napravi više s manje sredstava, posebno u vrijeme izazova bez presedana. "Stoga ću predložiti povećanje proračuna ZPP-a tijekom revizije sedmogodišnjeg razdoblja 2021. – 2027."

Naglasio je da je potreban veći iznos za očuvanje prehrambene sigurnosti na duži rok, poljoprivrede i ruralnih zajednica te zaštite okoliša odnosno ako se želi provoditi agrarne prakse prihvatljive za klimu. 

Uskoro revizija

Revizija višegodišnjeg okvira, koja će se vjerojatno baviti i ZPP-om jer predstavlja važan dio proračuna EU, zakazana je za drugi kvartal 2023., a već je počela i rasprava oko sljedećeg programskog razdoblja EU 2028.-2034. godine.

Povjerenik je obećao da će prije isteka mandata dati ambiciozne prijedloge koji se tiču budućnosti ZPP-a. 


Tagovi

ZPP Janusz Wojciechowski Inflacija Proračun EU Potpore za poljoprivredu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]